Folytatódik a sztrájk a makói gumigyárban

Folytatódik a kedden elkezdődött határozatlan idejű sztrájk a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában, rendkívüli eset nem történt – tájékoztatott szerdán a cég, amely a követelésekkel kapcsolatban azt írta, ha elfogadnák, akkor versenyképességüket is befagyasztanák.

A munkabeszüntetésben szerdán 13 óráig 346-an vettek részt az üzem 1700 munkavállalójából.

A munkabeszüntetéshez csatlakozó munkavállalók az előzetes munkáltatói tájékoztatás alapján, a jogszerű sztrájk követelményeinek megfelelően írásban tettek nyilatkozatot részvételi szándékukról, e dokumentumok a munkaügyi elszámolások alapjai és a részvételi adatok tényszerű forrása.

A Magyar Narancs arról írt, hogy a Continental csoporthoz tartozó cég kedden azt is nyilvánvalóvá tette, mit gondol a sztrájkolók követeléseiről. Azt, hogy a mostani helyzetben újra kell gondolni a dolgozók juttatási rendszerét: „a magyarországi bérszínvonal jóval magasabb, mint a régióban a versenytársainké, meg kell találnunk azokat a hatékonysági tényezőket, amik ahhoz segítenek minket, hogy az itt előállított termékek versenyképesek maradjanak. A hatékonyság egyik része az, hogy a juttatási rendszerünket milyen struktúrában és elemekkel építjük fel, úgy, hogy az biztosítsa munkaerőpiaci versenyképességünket. Erről szól ez a vita” – közölte a cég. A Continental megérti, hogy a szakszervezetek ragaszkodnak „a múltból örökölt jogaikhoz, de ha ezt elfogadnánk, akkor versenyképességünket is befagyasztanánk a múltbeli szinteken.”

A makói fejleményeket az érdekképviseletek is követik. A győri Audi dolgozóinak üzenete után most a Vasas Szakszervezetnek a veszprémi Continental-üzemben dolgozó tagjai 500 ezer forintot ajánlottak fel a makóiak sztrájkalapjába.

Szintén támogatásáról biztosította a kedd óta sztrájkoló makói gumigyáriakat, közös szolidaritási nyilatkozattal hat szakszervezet Csongrád-Csanád megyei szervezete, köztük a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is leszögezte kedden: az igazság a gumigyári munkások oldalán van.

ContinentalMakósztrájk