Folytatódik a Kossuth tér dél-keleti részének felújítása

Ma ismét nekiálltak a kivitelezők a 200 milliós munkálatok folytatásának.

Az augusztus 20-i ünnepségsorozat idején nem dolgoztak, ma reggel azonban ismét nekiálltak a kivitelezők a munkának a Kossuth tér dél-keleti részén. Az Ótemplomnál a szegélyek bontásával kezdtek.

Amint arról már többször is írtunk: Július 12-én elkordonozták a Kossuth tér Sarokház felőli részét, majd felverték a járdát. Elbontották a térrész szintkülönbségét elválasztó, még 1965-ből származó mellvédjét s az Ótemplom felől a sarokház felé vezető lépcsőt is, mely helyére újat építenek. Kivágták a rossz állapotban lévő az Ótemplom bejárata felől álló fenyőket (egyet már korábban ki kellett annak életveszélyes volta miatt. Majd az ótemplom körül 1741-ben emelt védfal megmaradt része tetejéről távolították el az ott növögető facsemetéket, majd magas nyomású vízzel lemosták végül kijavították a falat. Majd augusztus 9-én délelőtt kibontották az akkor műemlékvédettséggel nem rendelkező védfal 1965-ös toldását hogy azon át kaput nyissanak a tér és az Andrássy úti szervizút melletti parkoló között. Kiváltva ezzel a Tormay Cecile Polgári Kör augusztus 20-án este rendezett tiltakozóakcióját.

A tervezett átalakítás során méltóbb helyre, a jelenleginél hátrább, előnyösebb pozícióba kerül a Szántó Kovács János szobor, az Ótemplom kertje nem változik, ám mivel az műemlékvédelmi szakemberek szerették volna visszaidézni a védfal egykori nyomvonalát, ezt növénykazettákkal, díszítésekkel oldják majd meg. Padokat helyeznek ki a leendő sétányokra.

Az Ótemplom köré, a tervek szerint 1500 cserjét, évelőt és díszfüvet ültetnek, a templom körbejárható lesz. A Magtár körüli sétányon új, téglaburkolatú járdát építenek, kerékpártárolókat helyeznek el, illetve új padokat és kukákat telepítenek.

A belváros rehabilitációjának második és harmadik ütemét jelentő munkálatokat a fővárosi Trigon-Home Kft. nyerte el. A belváros rehabilitációja korábbi elemei a Rotary sétány kialakítása, a Hősök tere szökőkútja vagy a Szent Antal utca felújítása voltak.

felújításKossuth térVásárhely