Folyamatosan növekszik a háztartások hiteleinek állománya

Az egy évvel korábbinál majdnem 33 százalékkal több, összesen 111,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek novemberben a háztartások – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból, írja a Világgazdaság. Ennek oka a lap szerint valószínűleg az október óta elérhető Zöld Otthon Lakáshitel is lehet, az első szerződéseket ugyanis már megkötötték az érintettek. Ezen kívül folyamatosan növekszik a háztartáok hiteleinek állománya, viszont a babaváró hitelek mértéke csökken.

A fogyasztási hiteleknél másfajta tendenciák rajzolódnak ki. Ahogy írják, itt jóval visszafogottabb ütemben, de stabilan nőtt a ezeknek a piaca is: az itt kimutatott 1142,8 milliárd forintos volumen 6,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az elemzésben rámutatnak arra, hogy a személyi hiteleknél a kihelyezett volumen 37,8 százalékkal, 434,6 milliárd forintra ugrott éves összevetésben. A babaváró kölcsönnél ugyanakkor már több mint 11 százalékkal csökkent az új szerződések összege 2020 első tizenegy hónapjához viszonyítva, igaz, így is meghaladta az 509 milliárd forintot.

A háztartások hiteleinek állománya viszont hónapról hónapra újabb csúcsokra tör: november végén 9277,9 milliárd forintot tett ki, 15,3 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Forrás: Világgazdaság

babavárógazdasághitellakáscélú hitel