Földeáki diáklány Európa első, a világ ötödik legjobb ápolója

A földeáki Pál Blanka ápolóversenyző képviselte hazánkat a franciaországi Bordeaux-ban rendezett szakmák az európai versenyzők közül az első, összesített listán az ötödik helyezést érte el, ezzel kiérdemelte a kiválósági érmet. Fotó: SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola.

A szeptember 7. és november 26. között zajló WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyen összesen 57 ország 1015 versenyzője méretteti meg magát 62 versenyszámban. Hazánkból 23 versenyszámban, 27 fiatal szakember indult a versenyen.

Az egészségügyi szakmát egyedüliként képviselő magyar versenyző az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatósága által szervezett, a Honvédkórházban, illetve a szegedi klinikákon zajlott felkészítése után indult a megmérettetésen.

A Földeákon élő Blanka, a Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolájában szerzett gyakorló ápoló végzettséget még 2020 júniusában. Már a középiskolai évek alatt is kitűnt kiemelkedő tanulmányaival és iskolai közösségi munkájával, ezért a végzős tanulók által pályázható Kossuth Zsuzsanna-díjat is elnyerte. Jelenleg általános ápoló képzésre jár, ahol várhatóan 2023 februárjában végez. Vásárhelyen egészségügyi és egyéb rendezvények szervezője, segítője. Az idei év tavaszán lebonyolított előválogató versenyen nyújtott teljesítményével kiérdemelte, hogy ápolás és gondozás szakmában ő képviselje Magyarországot. 

A versenyen a szakmai feladatokat négy berendezett helyszínen kellett teljesíteni: kórházi környezet, járóbeteg ellátás, otthonápolás, bentlakásos otthon. A négy napon keresztül tartó versenyen 16 feladatot kellett megoldani úgy, hogy a betegszerepet imitáló színészekkel folyamatosan angolul kellett kommunikálni. Pál Blanka, a Health and Social Care versenyszámban a részt vevő európai országok közül az első, összesített listán ötödik helyezést ért el, így kiválósági érmet szerzett.

Blanka a magyar zászlóval. Európában nem akadt nála jobb…

A hivatalos eredménylista itt tekinthető meg.

Teljesítményével egyébként kvalifikálta magát a 2023-as Európa-bajnokságra, de még nem döntötte el indul-e, vagy megkezdi a felkészülést az orvosegyetemi felvételire.

ápolólegjobbpál blankaszakmák olimpiája