Fodor Györgyi és Arany-Tóth Katalin tartott lakossági fórumot

Csütörtökön délután meglepően nagy tömeg gyűlt össze a Damjanich utcai sütögető környékén azon a lakossági fórumon, amelyet Márki-Zay Péter és két jelöltje tartott.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy milyen állapotban vette át a városvezetést 2018-ban és hová jutottak az elmúlt hat évben. 2018 előtt Vásárhely az ország legszegényebb megyei jogú városa volt, minimális adóbevétellel, az ország legmagasabb ingatlanadójával. A Korrupciókutató Intézet szerint a legkorruptabb megyei jogú város Vásárhely volt, 90%-a a beszerzéseknek zártkörű, meghívásos alapú volt, nem volt tiszta verseny.

Mára a város túl azon, hogy a legbiztonságosabb megyei jogú város, korrupciómentes település, ahol eltörölték az ingatlanadót a lakosság számára, a vállalkozók terheit is csökkentették és a legnagyobb adósságot fizették vissza.

Márki-Zay szerint a visszafizetett adósság és a lakosságnál hagyott pénzekből három Pancho Arénát is fel tudtak volna építeni. „Tudom, hogy Önöknek nem három aréna hiányzik” – hangsúlyozta.

Hosszasan sorolta, annak ellenére, hogy nehézségekkel küzdött a városvezetés, milyen eredményeket értek el. Beszélt a védett épületek felújításáról, a könyvtár, a zsinagóga, a városháza homlokzata és tornya felújításáról. De kitért arra is, hogy a kempinget megépítették, a strandot három óriáscsúszdával bővítették és a játszóterekre is már több mint 120 millió forintot költöttek az elmúlt években.

Az energetikai felújítások is szóba kerültek, a 118 szociális lakásé és a Kovács-Küry Idősek Otthonáé is. Az önkormányzat 43 épületére több mint egy hektárnyi napelemet szereltek fel, ezzel évi 40 milliós megtakarítást tudhatnak magukénak. A jelenleg folyó út- és járdafelújításokról és a közvilágítás megújításáról is említést tett.  

Márki-Zay kijelentette: „Egy fideszes soha nem önöket fogja képviselni, hanem a Fideszt, önökkel szemben.” Azt is mondta, csak ők képesek megvédeni a várost az akkumulátorgyáraktól és a migránsoktól. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy Debrecen hat akkugyárat kapott és 50 ezer migránst. „Ettől csak mi tudjuk védeni a várost!” – hangsúlyozta. Elmondta, hogy polgármesterként sok cég megkereste már a szegedi BYD kapcsán, de mindenkinek elmondja, hogy környezetszennyező, mérgező gyárakat nem hozhatnak ide.

Vásárhely a szabadság városa, Vásárhely nem kér többé a diktatúrából! Mi még ettől a kormánytól is ki fogjuk harcolni, azt, ami nekünk jár.” – emelte ki, majd felelevenítette az év eleji esetet, amikor Navracsics Tibor önkormányzatokért is felelős miniszter támogatásáról biztosította a várost, akkor a Lázár-média milliós hirdetésekkel próbálta lejáratni.

Márki-Zay Péter kihangsúlyozta, hogy Lázár azt ígérte, hogy egy fideszes nőt indít ellene a választásokon. „A fideszes nő, akit ellenem indít, az valójában 3 fideszes férfi.

Mi nem háborúpártiak vagyunk, hanem békepártiak. Mi nem küldenénk soha Csádba katonákat.” – mondta. Példaként azt hozta fel, hogy több mint 16 milliós támogatást nyújtott a város a 27 Koszovóba küldött és ott megsérült katonának.

Márki-Zay Péter két jelöltjét is bemutatta.

Arany-Tóth Katalinról elmondta, hogy benne egy végtelenül szorgalmas, rendes embert ismert meg. Katalin is példa lehet majd arra, hogy a politika az nem az egyén meggazdagodásáról szól. Ahogy Vásárhelyen nem a polgármester gazdagszik, hanem a város. Katalin is példája annak az önfeláldozásnak, amit a jelenlegi városvezetés is követ, azaz ők nem kivesznek a közösből, hanem hozzáadnak a magukéból.

Arany-Tóth Katalin, a 3-as körzet jelöltje bemutatkozásakor elmondta, hogy három gyermek édesanyja. Egyik fia Down-szindrómás és halmozottan fogyatékos, akitől rengeteget tanult: az elfogadást, a szolgálatot és az alázatot.

Arany-Tóth Katalin másfél éve vezetője egy irodalmi körnek, – mint mondja ennek vezetése teljesen más mint egy választókörzet képviselete, – de azt a szolgálat-tudatot, ami kialakult benne a tevékenység során minden bizonnyal kamatoztatni tudná képviselői munkája során is, amennyiben bizalmat szavaznak neki a lakosok.

Célja folytatni Lőkösné Nagy Sarolta képviselő munkáját, aki nagyon sokat tett a közösség fejlesztéért és a körzet tisztaságáért.

Arany-Tóth Katalin a híd szerepét szeretné betölteni az önkormányzat és a lakosság között. A lakosok igényeit, kéréseit eljuttatni az önkormányzathoz, és a fontos híreket, információkat eljuttatni a lakossághoz. Megemlítette, hogy szívügye az állatvédelem, és szeretné folytatni képviselőként is ebbéli munkáját. A tudatos állattartásra szeretné felhívni a figyelmet.

A képviselőjelölt azt is elárulta, hogy jelenleg 58 éves és most kezd majd főiskolára járni, óvodapedagógia szakra. Nem azért árulta el, hogy ezzel dicsekedjen, hanem hogy kihangsúlyozza azt, hogy soha nincs késő semmihez. – hangsúlyozta.

Azért vagyok itt mert Márki-Zay Pétert becsülöm, tisztelem, elismerem a munkáját, ahogy vezeti a várost, és a többiekkel együtt szeretném közösen szolgálni a várost.” – mondta.

Fodor Györgyi, a 9-es választókörzet képviselőjelöltje is bemutatkozott a fórumon. Ő négy lány édesanyja, és szívügye a vásárhelyi hímzés művelése, továbbadása és megmentése. Elmondta, megtisztelő volt a felkérés a jelöltségre, azt mondta, hogy négy gyermek édesanyjaként jól ismeri a gyermekeket nevelő szülők mindennapi problémáit, ugyanakkor családja és munkahelye révén tájékozott az idősek és a betegek gondjait illetően is.

Fodor Györgyi örömmel tapasztalta az elmúlt években a közösségi terek látványos fejlődését. Az önkormányzat támogatásával felújították a Tarjáni Olvasókört, a Nyugdíjas Lakóparkban is történtek fejlesztések a város részéről, például ingatlan felújítások, járda javítások, hídfelújítás, javítva ezekkel az ott lakók kényelmét. Ezt a munkát szeretné tovább folytatni a körzet képviselőjeként. A jövőre vonatkozó tervei között szerepel az utak és járdák felújításának folytatása, a Kertvárosi lakótelepen új parkolóhelyek kialakítása, mellyel a közlekedés is biztonságosabbá tehető.

Nem csak a vásárhelyi hímzést hagyományát őrizné, hanem a helyi fazekasságra is odafigyelne.

A jelölt beszámolt arról, hogy a kopogtatások során sok problémát feltérképezett már, aminek megoldásában segíteni szeretne.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy mindkét jelölt, sőt, teljes csapata olyan emberekből áll, akikben maximálisan megbízik, rájuk mindig lehet számítani. Arra buzdította a jelenlevőket, hogy szavazzanak rájuk június 9-én.

Arany-Tóth KatalinFodor GyörgyiHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMMMönkormányzati választásTabánTarján