Finn teaházi estet rendeztek a Cseresnyésben

Illatos tea, rockzene klasszikus hangolásban, kék-fehér terített asztal várta a Cseresnyés diákjait a Költészet Napja és a finn kultúra jegyében zajlott eseményen szerda este a kollégium felső aulájában – tájékoztatta a Vásárhelyi Médiacentrumot az intézmény.

Az Apocalyptica zenéje és a szervező, Tóth Éva bevezetője után három költő: Áprily Lajos, Kosztolányi Dezső és Kányádi Sándor egy-egy nyírfa ihlette verse hangzott el Kökény Regina, 10. évfolyamos diák előadásában.

Az északi, skandináv népek közös gyökereiről, a kuksáról (nyírfából kézzel készített pohár), az ezer-tó mítoszáról, a finnek kedvenc meseszereplőit bemutató könyvsorozatról, a finn iskola érdekességeiről tájékozató színes újságot is kezükbe vehették a rendezvényen részt vevő diákok. Megtanulták, hogy a ’joo’ finnül igen-t jelent, az ’ei’ pedig nem-et. Ha pedig megköszönünk valamit, azt a ’kiitos’ szóval tehetjük.

Fotó: Cseresnyés Kollégium

Az országismereti játékban kevésbé ismert finn városokat próbáltak elhelyezni a térképen az érdeklődő diákok, és bár a számítógép győzött, voltak jól közelítő találatok, amelyek akár úticélokká is válhatnak a jövőben, hiszen a Télapó is ebben az országban lakik! Sikeresen elszámoltak tízig egy újabb szópárosítós játék segítségével.

A jó hangulatú összejövetel a diákok érdeklődésének felkeltésével, látókörük szélesítésével mutatta meg Európa északi kultúrájú népeinek és tájainak érdekességeit, hasonlóságait és különbségeit – olvasható a Tóth Éva, kollégiumi nevelőtanár által írt beszámolóban.

Cseresnyés KollégiumfinnekHódmezővásárhelyköltészet napja