Figyelmen kívül hagyják a STOP-táblát a kerékpárosok

Úgy tűnik megszokták a gépjárművezetők a STOP-táblákat a Kistópart utcai körforgalomban, de a kerékpárosok még mindig fittyet hánynak rá.

Ez a Bajcsy-Zsilinszky-Kistópart és a Tóalj utcákat összekötő körforgalmi csomópont, melyben a közlekedést nem csak az nehezíti, hogy meredek emelkedőn érnek ide a Tesco felől érkező autósok, de az is, hogy a Nagyállomás felől a Vízház utcán át erre jön (vagy épp az ellenkező irányba megy a tram-train is.

Itt még arra s volt példa, hogy a 70 tonnás egy kamion többszörösét kiadó vasútvillamosnak még kerékpáros is nekiütközött, a számos figyelmetlen autós rossz példáját követve.

A gyakori karambolok miatt ezért is STOP, azaz Állj, elsőbbségadás táblákat szereltek fel, s azok betartását egy idei a rendőrség is figyelte.

Tapasztatunk szerint az autósok hozzászoktak, hogy megálljanak, fél óra alatt a reggeli forgalomban egy sem akadt, aki enélkül hagyta volna el a kereszteződés. A kerékpárosok azonban, korra és nemre való tekintet nélkül, ülve és megállás nélkül tekertek oda vissza,a mintegy harminc közül csak egyetlen egy – a hátán iskolatáskát hordó – nagyobb – lány állt meg.

Többen azt mondták, hogy mások is így szokták, nem látták a táblát vagy nem tudják mit jelent, vigyázzanak az autósok, van az autón fék stb. Már persze azok, akik kérdésünkre nem haladtak tovább szótlan nézéssel, vagy nem emlegették fel anyai felmenőinket.

Amúgy ízes, népies kifejezésekkel.

HódtóKistópart utcatramtrainVásárhely