Fideszes polgármester kéri Lázár Jánost, ne zárják be a vasútvonalat

Két éve kértük Losonccal az illetékes szlovák-magyar minisztériumokat és vasutakat, hogy állítsák helyre a 2003-ban megszünt nemzetközi személyforgalmat Losonc-Ipolytarnóc között. A szlovák vasút és minisztérium teljes mértékben partner a nemzetközi személyszállítás újraindításában, érthetetlen a MÁV teszetoszasága – illetve a megjelent sajtóhírek fényében sajnos már nem az – akadt ki Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere.

Mint azt megírtuk, megszületett a döntés a MÁV-Startnál és a megrendelő Lázár-minisztériumnál mellékvonalak bezárásáról, amely augusztus 1-jén lép hatályba. A MÁV-Volán csoport péntek délután elismerte, hogy a bezárások valósak és vonathelyettesítő autóbuszok járnának a jövőben az érintett vonalakon.

Balassagyarmat polgármestere információkérés és tiltakozás miatt kérelmet írt Lázár János miniszternek legalább a határon átmenő, meglévő vasútpályával rendelkező vasútvonalak megtartására és a nemzetközi közlekedés újraindítására.

Levélében kiemelte, „nagyfokú felelőtlenség” lenne a nemzetközi közlekedési kapcsolatok elvágása, ugyanis a megszüntetésre ítélt mellékvonalak közül ez az egyetlen, amely meglévő, kiváló állapotú és teherszállításra ma is használt határon túli kapcsolattal rendelkezik Losoncig. Felhívta a figyelmet, a minisztérium menetrendjében nyoma sem volt ennek a döntésnek, így az érintetteknek sem volt esélye reagálni rá.

bezárásÉpítési és Közlekedési MinisztériumLázár JánosMávvasút