Fiatal párok tekintettek meg önkormányzati bérlakásokat

Szerdán megtekinthették a fiatal vásárhelyi párok a felújított fecskelakásokat a Csengettyű közben. A 35 év alatti, sok eseteben kisgyermekes családok 5 évig lakhatnak majd az önkormányzati ingatlanokban és nem fizetnek bérleti díjat. Cserébe egy saját lakáselőtakarékossági számlán kell gyűjteniük az albérleti díjuknak megfelelő összeget. Így az 5 éves periódus végén több mint 4 millió forint megtakarítással vághatnak majd bele egy saját lakás vásárlásába. A 8 lakásra március 22-éig lehet pályázni az önkormányzatnál. Aki lemaradt volna a mai bejárásról csütörtökön is megtekintheti a fecskelakásokat a Csengettyű közben.

Fiatal vásárhelyi párok várták szerda reggel, hogy személyesen is megnézhessék a felújított fecskelakásokat. Az ingatlankezelő részegység munkatársaival mind a 8 ingatlant megmutatták az érdeklődőknek a Csengettyű közben. A bejárásra sokan eljöttek, hiszen a fecskelakás programmal 5 év alatt minimum 4 millió forintot takaríthatnak meg a párok.

Szeretnék kitörni ebből az albérletes dologból és a jövőmre koncentrálni- nyilatkozta a Vásárhelyi Televíziónak Kérdő Krisztián.

Több érdeklődő pár most tervez gyermeket vállalni, mások pedig már kisgyermekeikkel költöznének be az egyik lakásba. Az egyik érdeklődő, Kis-Albert Csigó Nikolett elmondta, hogy jelenleg albérletben élnek, és így szeretnének spórolni, ezért vágnának bele.

A programban az önkormányzat 5 évre adja bérbe az ingatlanokat a 35 év alatti pároknak. Ebben az időszakban a lakóknak nem kell bérleti díjat fizetniük, viszont egy saját, lakáselőtakarékossági számlára havi minimum 66.700 forintot félre kell tenniük. Így a bérleti időszak végére keletkezik annyi megtakarításuk, ami önerőként szolgálhat egy saját lakás vásárlásához.

Uzonyi Péter és Uzonyiné Szeberényi Dominika is azt emelték ki, hogy spórolni szeretnének, mert a mai árak mellett rá vannak kényszerítve.

Az önkormányzat még idén további 22 Csengettyű közi lakást tervez felújítani, hogy egyszerre 30 fiatal családnak tudják biztosítani ezt a lehetőséget. Márki-Zay Péter elmondta, szeretnék őket Vásárhelyen tartani, a szülők dédszülők örömére is. Azt remélik, hogy gyermekeikkel együtt itt kezdik meg az életüket, félretesznek annyi pénzt, hogy saját lakást vásárolhassanak. Igaz ez azokra a párokra is, akiknek majd a mostaniak az 5 év eltelte után adják át a lakást.

A pályázatokat március 22-éig nyújthatják be a párok. Az ingatlanok megtekintésére március 14-én is lehetőséget biztosítanak a Csengettyű közben. A lakásügyi tanácsadó testület a hó végén dönt arról, hogy kik költözhetnek majd be, első körben a 8 lakásba. Az elbírálás szempontjai a HVSZ Zrt. honlapján megtalálhatóak.

bérlakásCsengettyű közMárki-Zay PéterPályázat