Fesztivál keretében ünnepelte Hechingen és Vásárhely a 30 éves barátságot

Július első hétvégéjén városunk delegációja német testvérvárosunkba, Hechingenbe kapott meghívást annak apropóján, hogy a két település kapcsolata immár 30 éves múltra tekinthet vissza. De küldöttségünk nemcsak itt, hanem Ulmban is járt, ahol pedig a hagyományos Duna-fesztiválra hívtak meg minket. A látogatásokról és a hechingeni jubileumról Márki-Zay Péter a VTV Időben című műsorában is beszámolt, de hírportálunk megkereste Gyöngyösi Ferencet is, aki ezúttal nemcsak alpolgármesterként, de zenészként is részt vett a hechingeni ünnepségen.

– Önmagában is üdvös és hasznos, hogy Hódmezővásárhely két német településsel is szoros kapcsolatot ápol – hangsúlyozta Márki-Zay Péter a VTV Időben című adásában, visszatekintve városunk delegációjának július első hétvégéjén lezajlott ulmi és hechingeni látogatására. Hozzátette, mind a kettő régi kapcsolat, de érzése szerint most még jobb, szorosabb a kapcsolat Ulmmal, mint korábban volt. Az eredetileg az ulmi St. Hildegard leánygimnázium és a vásárhelyi Németh László Gimnázium közt kialakult kapcsolatot folytatta a két város vezetése, melynek egyik kulcsembere pedig Siegfried Keppler – vele idős kora miatt ezúttal nem tudtak találkozni. Mára a Kertvárosi Katolikus Iskolának is élő kapcsolata alakult ki a St. Hildegard iskolával.

Hechingenben a két város kapcsolatának harminc éves jubileuma okán nemcsak a város vezetése járt, hanem Gyöngyösi Ferenc, mint zenész, nagybőgős is, kiegészülve a Róna Banda többi tagjával, valamint a Kankalin és az Árendás néptáncegyüttes néhány táncosával, akik több fellépéssel is megörvendeztették a német testvérvárosunk közönségét.

– Két olyan tagja is volt a küldöttségnek – két táncos – akik harminc évvel ezelőtt is ott voltak a Hechingennel való első kapcsolatfelvétel idején, még Rapcsák András polgármestersége alatt – osztotta meg a látogatás egy megható momentumát a polgármester.

– Harminc évvel ezelőtt a feleségem is tagja volt a vásárhelyi küldöttségnek, alpolgármester úr fiával, Berényi Gergővel táncolt Hechingenben tizenhárom évesen – árulta el hírportálunknak a személyes mozzanatot Gyöngyösi Ferenc. Azt is elmesélte, hogy a jubileum magyar standjánál a német város lakóinak lehetősége volt magyar bort és szalámit kóstolni, melyet a hechingeni önkormányzat vásárolt meg tőle. De ugyanitt a vásárhelyi hímzést is megcsodálhatták Fodor Györgyi, a Hódfó munkatársának jóvoltából.

Róna Banda és a vásárhelyi néptáncosok egyébként két helyen is felléptek az ünnepi hétvégén Hechingenben – sőt, többször bevonták a közönséget is a táncba -, szombaton pedig egy bélyeg- és emlékérme kiállítással adóztak a két város immár három évtizedes kapcsolatának. A delegációval tartott Csatlós Árpádné Mariann is, akinek a hathatós segítségével jött létre egy hasonló kiállítás áprilisban Vásárhelyen. Hechingenben derült ki a meglepetés, – és egyúttal óriási megtiszteltetés – hogy a vásárhelyi bélyeggyűjtő arcképe felkerült a Deutsche Post egyik bélyegére.

Az ünnepi hétvégén a két város polgármestere – Márki-Zay Péter és Philipp Hahn – aláírtak egy dokumentumot, megerősítve a településeik barátságának folytatását, de a kapcsolatukra vonatkozó jókívánságokat is bejegyeztek Hechingen városának „arany könyvébe”.

– Rendkívül barátságos, szívélyes fogadtatásban volt részünk, várjuk őket szeretettel augusztusban mi is Vásárhelyre – mondta el összegzésként Gyöngyösi Ferenc, hozzátéve, sajnos nem biztos, hogy akkor el tudnak jönni hozzánk a hechingeniek – ha nem, akkor viszont egy későbbi időpontban igyekeznek majd Vásárhelyen is alkalmat teremteni a jubileum megünneplésére.

További fotókat az eseményről Hechingen város facebook-oldalán nézegethetnek, de német testvérvárosunk sajtójában is beszámolt az ünnepi hétvégéről:

árendás néptáncegyüttesbélyeggyűjtőkCsatlós ÁrpádnéFodor GyörgyiGyöngyösi FerencHechingenHódfóHódmezővásárhelyjubileumKankalin NéptáncegyüttesMárki-Zay PéternémetpartnertelepülésPhilipp HahnRóna bandatestvérvárosUlm