Festőnek senki sem készül a kilencedikesek közül, CNC forgácsolónak is csak egy Vásárhelyen

Egyetlen festő, szigetelő tanuló sincs azok között, akik ősszel kezdték középiskolai tanulmányaikat Hódmezővásárhelyen. CNC forgácsoló is csak egy van a gólyák között. A Németh László Gimnázium hat osztályos képzései voltak a legnépszerűbbek a felvételizők körében – derül ki az Oktatási Hivatal beiskolázási adataiból. 

Tíz százalékkal csökkent egy év alatt az Eötvös József Technikumba felvett diákok létszáma. A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban évek óta 68 kilencedikes kezdi a tanévet. A város többi középiskolájában nőtt a gólyák száma az előző tanévhez képest. A technikumok közül a Gregusban 12-vel, a Corvinban 5-tel, a Kalmárban 6-tal, a Németh László Gimnáziumban kettővel. 

Közel háromszoros volt a jelentkezés a Németh László Gimnázium hat évfolyamos tagozataira. Ha csak a jelentkezők számát nézzük, az Eötvös öt évfolyamos szépészeti, illetve informatikai képzése volt a második legnépszerűbb a vásárhelyi középiskolákba készülők körében, és majdnem ennyien jelölték meg, hogy a Corvinban cukrásznak tanulnának. A sort a Bethlen gimnázium humán és angol tagozata követi. Legkevesebben, négyen, illetve hárman a Kalmár CNC forgácsoló és kerámia készítő képzésére jelentkeztek. 

Egyes szakmákra, például festőnek, szigetelőnek egyetlen tanulót sem vettek fel, CNC forgácsolónak is csak egyet, ácsnak hármat. A Kalmár kilencedikesei közül a legtöbben, tizenketten villanyszerelőnek tanulnak. Közel háromszor ennyien kezdték a tanévet a Gregusban a mezőgazdasági technikusok öt éves képzésén. A Corvinban a gólyák közül legnagyobb létszámban szakácsokat képeznek, az Eötvösben informatikusokat.  

Bethlen Gábor Református GimnáziumGregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző IskolaHódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum