Fenntartható zöld városi környezet a kőfal közelében

Rovarhotelek, madárodúk, gyíknapozók és sarazó gödrök is helyet kapnak a napról-napra tovább épülő- szépülő Rotary -sétányon, ahol az esztétikus környezet kialakítása mellett így a városi természetvédelmi funkciók is megvalósíthatók. A kőfal mentén, a Szőnyi és a Szentkirályi utca közötti zöld terület fejlesztését felvállalta a helyi jótékonysági szervezet, amelynek számos vásárhelyi vállalkozást is sikerült megnyernie a kivitelezéshez.

Javában zajlik a munka a Szőnyi és a Szentkirály utcák közötti területen, ahol a Vásárhelyi Rotary Klub által támogatott sétány épül a kőfal mentén. Új fákat, bokrokat és virágágyásokat telepítettek, de fúrják a lyukakat az információs táblák kihelyezéséhez is, hogy az erre sétálók pontosan tudják majd, mit látnak. Ami biztosan mindenkinek szemet szúr, az a két különböző formájú, fából készült építmény, amelyek rovarhotelként funkcionálnak.

Sirkó Zoltán kertészmérnök a Vásárhelyi TV-nek elmondta, hogy nagyon jelentős évelő felületek alakulnak ki a sétány mellett és ezek mágnesként vonzzák a beporzó szervezeteket és még mellé pluszban két helyszínen is odateszik a fészkelésükre és szaporodásukra alkalmas objektumokat. Így meg tudják növelni ezeknek a beporzóknak számát, ami a mai világban nagyon jelentős, hiszen mindenfelől azt lehet hallani, hogy a beporzók nagy bajban vannak, a táplálékhiány miatt.

A szakember kiemelte: a rovarhotel csak egy, a városi természetvédelemhez hozzájáruló lehetőségek közül. Ezért többek között gyíknapozókat, fecskéknek sározó gödröket is kialakítanak, a cél ugyanis az, hogy minél többféle faj számára biztosítsanak itt életteret.

Sirkó elmondta, hogy terveik között szerepelnek a természetvédelmi farakások, ami alatt feltételezhetően komoly sünpopulációk áttelelése lehetséges. Rengeteg madárodút is ki szeretnének tenni, különböző lyukméretűeket, A, B, C, D odúkat, macskabaglyoknak, szalótáknak, bár az itt nem elterjedt, viszont a fekete rigóknak és egyéb más madárfajoknak is tudnak fészkelő helyet biztosítani.

A tabáni körforgalomhoz hasonlóan itt is az évelő növényeket agroszövetbe ültették bele, így az átereszti a vizet, viszont a gyomokat nem engedi elterjedni a virágágyásokban, amivel hosszú távon minimalizálni lehet a zöld felület fenntartási költségeit, egyúttal a lehulló csapadékot is helyben lehet tartani, ami a modern zöldváros stratégiának az egyik alapja.

KőfalRotary ClubrovarhotelSzőnyi utca