Fémkeresővel gyűjtötték össze Vásárhely határában a római kori kincsleletet

A Tornyai múzeum régészei a Mártély és Vásárhely határán lévő darvasi öntözőrendszer kiépítésekor talált leletek miatt vették elő a fémkeresőt. A képen Vida István beszél a leletről.

Szerdán este a darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadásával zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idei téli, régészeti sorozata. Annak a kincsnek a fellelési történetével, melyet a Mártély és Vásárhely közigazgatási határán végzett öntözőcsatorna építésekor bukkantak, s mely zömében római korban vert vagy utánvert fémpénzei, fibulái (azaz ruhakapcsai) és fém korongjai összegyűjtése érdekében a Tornyai múzeum régészei még a fémkeresőt is elővették.

– Ismerünk hasonló leleteket, de minden egyes lelet szolgál plusz adalékkal. Ebben az esetben is előkerült olyan érem, melyet eddig csak sírmellékletként vagy szórványleletben találtak. Itt azonban egy kincslelet része, s segít jobban megérteni a Krisztus után IV.-V. század történetét – mondta Vida István. A Magyar Numizmatikai Társaság főtitkára, az est egyik előadója hozzátette: a kincslelet elrejtését a IV. század második felére teszi. – Ez egy nagyon zavaros időszak volt az Alföldön. A korábbi szarmata megtelepedés kicsit visszaszorult, s megjelennek a mai Ukrajna területéről a Kárpát-medencébe érkező germán népcsoportok. – Valószínűleg ez a kincslelet is elég erőteljes germán hatást mutat. Az, hogy fél pénz is tartozik a lelethez az vagy a sok évszázados szántás nyomait mutatja, vagy azt, hogy a kincset a fém (ezüst, réz) értéke miatt rejtették el.

Csányi Viktor régész, az est társelőadója azt mondta, hogy az öntözőcsatorna építése közben végzett földmunka során bukkantak egy ismert lelőhelyen egy római kori szarmata, illetve egy Árpád-kori település néhány objektumára, egy keskeny mély árokban, mostoha, esős időben. A kidobott földet és az árkot is fémkeresővel vizsgáltuk át, s ekkor került elő a több, mint 80 darabos „kincslelet”, mely szórványként került elő, de nagy része jól körül határolt területen, viszont a feltárt településrészen kívül került elő. Ezért feltételezhető, hogy annak nagy részét egyszerre rejtették el.

Csányi ViktorelőadásHódmezővásárhelykincsleletrégészetTornyai János Múzeumvásárhelyi hírek