Félszáz asszonynak és lánynak adtak át tegnap higiéniai csomagot

A Százszorszép program keretein belül tegnap délután a Csúcsi olvasókörben rászoruló nőknek, lányoknak adtak át higiéniai csomagot a szervezők.

A szervezők – a Tiszta Vásárhelyért Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi Kossuth körének – alapgondolata az volt, hogy megtapasztalhassák a női méltóságot azok a lányok és asszonyok is, akik nehéz anyagi körülmények között élnek. Hogy kik azok, akiket a program keretein belül támogatnak, a területi védőnők, tehát szakemberek javaslatai alapján, az ő segítségükkel állították össze. Nekik fognak ezentúl minden hónap harmadik csütörtökjén egy higiéniai csomagot átadni, valamint az átadás alkalmával egy előadást, vagy kötetlen beszélgetést tartani.

– A csomagokban testápoló, tusfürdő, szappan, intim- és tisztasági betét, és egy kis meglepetés is van mindenki számára – mondta el a VTV-nek Kecskés Fanni, az egyik szervező.

Már vannak rendszeres támogatóik, de bíznak benne, hogy ez után az első alkalom után még többen csatlakoznak hozzájuk, ami a program működését hosszútávon is biztosítja majd.

Puroszné Nagy Magdolna perinatális tanácsadó szintén részt vesz szervezőként a programban, tegnap előadóként volt jelen a higiénia csomagok átadásán. Magdolna alapvetően nőkkel, leginkább várandósokkal, anyákkal dolgozik a szülés után. – Nagyon fontos életszakasz ez a nők életében, és nem mindegy, hogy mire idáig eljutnak, hogyan élik meg a lányságukat, nőiségüket.

Amikor mélyszegénységben élő nőkről hallok, mindig azt gondolom, hogy őket is támogatni akarnám, egy kicsit több önbecsülést adni nekik, hogy meg tudják tapasztalni a női méltóságukat.

– fogalmazott a tanácsadó.

Magdolna arról beszélgetett a mintegy nyolcvan asszonnyal, lánnyal, akik tegnap összegyűltek a Csúcsi olvasókörben, hogy ők hogyan élik meg a nőiségüket, hogyan élik meg a lányok nővé válásukat, a menstruációt, majd később az anyává válást. Mindeközben próbált arra ráhangolódni, hogy maguk a résztvevők mit tartanak fontosnak.

Az alkalom elején Márki-Zay Péter polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke is jelen volt.

Köszönjük a segítséget azoknak, akik a nem kevés pénzt összegyűjtötték, amiből most egy apró ajándékot tudunk átadni Önöknek a Szászszorszép program keretében.

– köszöntötte a program résztvevőit Márki-Zay Péter, aki egyúttal mindenkinek jó egészséget kívánt.

– A menstruációtól kezdve a változó korig sok mindenről beszélgettünk. A téma érzékenysége miatt először nehezen oldódtak a résztvevők, de miután néhányukat be tudtam vonni a beszélgetésbe, oldódott a hangulat.

Volt aki a végén odajött hozzám, és megköszönte, hogy milyen jó volt, szívesen hallgatta volna még tovább is, de zárkózottabb típus, nem szeret mások előtt beszélni

– foglalta össze nekünk a rendezvény végeztével tapasztalatait Puroszné Magdolna perinatális szaktanácsadó.

A Százszorszép program következő alkalma előreláthatólag szeptember 21-én, csütörtökön lesz.

A kép előterében Puroszné Nagy Magdolna
Kecskés FanniMindenki Magyarországa MozgalomPuroszné Nagy MagdolnaSzázszorszép programTiszta Vásárhelyért egyesület