Felmondott Cseri Tamás a vásárhelyi könyvtárban

2013 óta nem volt iskolai könyvtáros a Kalmár középiskolában. Most szükség lett egyre.

„Nagyon szépen köszönöm volt kollégáimnak az együtt töltött éveket és a kiváló ajándékokat! Németh László Városi Könyvtár forever. Munkavállalóként kicsekkoltam a vörös rongyokba öltözött önkormányzat szárnyai alól.” Ezekkel a mondatokkal búcsúzott egykori munkahelyétől, a városi könyvtártól Cseri Tamás önkormányzati képviselő.

Hogy Cseri miért hozta meg ezt a döntést, miért vált meg a – ezt korábban többször hangsúlyozta – szeretett munkahelyétől, annak ellenére, hogy telefonon elértük a városatyát, nem tudtuk meg. A vásárhelyi Fidesz korábban közleményt adott ki arról, hogy bojkottálni fogja a Vásárhelyi Televíziót, a Hódpresst és a Vásárhelyi Valóságot működtető médiacentrumot. Cseri Tamás ezt követően lemondott a frakció vezetéséről, de nyilatkozni, mondta, a párton belül elfogadott szabály miatt nem áll módjában, mindössze annyit tudott megerősíteni: valóban felmondott a Németh László Városi Könyvtárban.

Kis Andrea alpolgármester az ügyről további részleteket osztott meg a közösségi felületén, illetve érdeklődésünkre. A Kalmárban 2013-ban a tanulói létszámra hivatkozva megszűnt a könyvtárosi státusz, két másik iskola szakemberei látták el ott a feladatot. A közelmúltban a – ma már ide tartozik a Kalmár – Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum könyvtárosi álláshelyet hirdetett, igaz, a kiírásban nem a Kalmár szerepel, hanem a centrum Andrássy úti címe. Tény azonban, hogy Cseri a nevezett iskolában valóban megkezdte a munkát.

A centrumtól írásban kérdeztük: valóban igaz, hogy 2013 óta nem volt könyvtárosi állás az iskolában, illetve, hogy a pedagógus állományból egy kolléga el tudta volna látni a feladatkört? Amint válaszolnak, visszatérünk a témára.

Cseri TamásHSZCKalmárKis AndreaKönyvtár