Félmilliárdot kaptak utasszámlálásra Lázáréktól, majd csokival fizették ki a MÁV-dolgozókat

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tárta a nyilvánosság elé azt az esetet, hogy a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium utasszámlálást rendelt egy cégtől, akinek ezért félmilliárdot fizetett a minisztérium. A pénzt a cég kapta, a számlálást ténylegesen viszont MÁV-dolgozók végezték ingyen, illetve egy doboz Merci-csokiért. Hadházy szerint nemcsak pofátlanságról, hanem csalásról van szó.

507 millió forintot fizetett az Építési- és Közlekedési Minisztérium a Trenecon Kft-nek utasszámlálásért, amelyet a MÁV dolgozói végeztek el ingyenesen. „Ez önmagában is vérlázító, de a szerződés részletei még elképesztőbbek, ha ismerjük, mennyit kaszált a cég és ha megnézzük, hogy mivel indokolják az 507 milliót, hogyan jön ki ez a bődületes szám” – írja Hadházy. Felsorolásában szerepel többek között, hogy a

A szerződés szerint a vonalak koncesszióba adását készítik elő ezzel.

Gondolom, ez alapján lehet majd a nyereséges vonalakat (Mészáros – szerk. megj.) Lőrinc vasutas cégének (V-Híd) adni, illetve újabb veszteséges vonalakat megszüntetni” – emeli ki Hadházy. A legtöbb adatot számítógépből ki lehetett nyerni, hiszen a jegyeladások digitálisan számon vannak tartva. Az utasszámláló kalauzok feladata az volt, hogy a vonatokon az ingyen utazókat külön megszámolják, illetve a vármegye- és országbérletek használtságát ellenőrizzék – egy-egy doboz Merci csokiért.

Csak a példa kedvért kiemelünk egy adatot a már számos korrupcióra fényt derítő független képviselő összegzéséből:

A megbízott cég 1000 napot, 107 millió forintot számolt el a meglévő adatok beszerzésére. A Volán és MÁV jegyeladások ugye digitálisan történnek, illetve a KISS motorvonatok automatikusan számolják az utasokat.

Hadházynak egyébként csak többszöri kérésére árulta el a tárca, hogy 507 millió ment el az utasszámlálásra, és a szerződést sem kapta meg, csupán betekintést biztosítottak neki nagy nehezen.

– írja Hadházy facebook-bejegyzésében.

Építési és Közlekedési MinisztériumHadházy ÁkosLázár JánosMÁVutasszámlálásVolán