Félmilliárd fölött jár a vásárhelyi kórház adóssága, minden más titok

A friss közérdekű adatokat homály fedi az intézménynél.

Nem sok betekintést enged működésébe a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ. Az intézménynek új honlapja van néhány hónapja, ahol a közérdekű adatok rovatban szerettünk volna utánanézni, hogyan alakult az elmúlt években a vásárhelyi ellátóhely gazdálkodása, illetve a foglalkoztatottak létszáma. Ami a pénzügyi hátteret illeti, az utolsó elérhető közérdekű gazdálkodási adat 2019-es, amiből az derül ki, hogy akkor mintegy 5 milliárd forintból működött a központ, ebből közel 3,3 milliárd forintot fordított személyi jellegű kiadásokra. Hogy pontosan mekkora személyzettel üzemel Vásárhelyen és Makón az ellátóhely, azt viszont homály fedi, mert noha a közérdekű adatok között szerepelnek a szervezeti és személyzeti adatok, a bérre és létszámra vonatkozó dokumentumot nem lehet megnyitni.

Az egyetlen aktuális és hiteles információforrás az intézménnyel kapcsolatban a Magyar Államkincstár, amely havi rendszerességgel közzé teszi a tartozással rendelkező intézmények listáját. A legfrissebb kimutatás szerint a júniusi 466 millióról július végére 535 millió forintra emelkedett a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ adóssága.

Csak mellékesen a szentesi Dr. Bugyi István Kórház esetében hasonló időszakban 496 millióról 597 millió forintra hízott a tartozás. A szentesi intézmény honlapján viszont a közérdekű adatoknál elérhető a 2022. évi elemi költségvetés, miszerint idén 8 milliárd 775 millió forintból működik az intézmény, illetve a 2021. évi költségvetési beszámoló alapján tudható, hogy múlt év végén a munkaviszonyban állók létszáma 772 fő volt, és a tartósan – legalább három hónapja – 35 betöltetlen üres álláshely volt a szentesi ellátóhelyen.

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóMagyar ÁllamkincstárSzentes