Félév alatt sem szoktak át a buszozók a tram-trainre

Hamarosan vágányzár lesz a VEKE szerint a nyílt vasúti pályaszakaszon, hogy kijavítsák azt a hibát, ami miatt 60-ra le kell lassítaniuk a tram-traineknek az algyői tiszahíd közelében. Érdemben nem csökkent a Volánbuszra jegyet vagy bérletet váltó ingázók száma a tram-train indulása óta eltelt közel hat hónapban.

Nem lennénk meglepve, ha júniustól is még ingyenesen lehetne használni a tram-traint. A vasútvillamosok közel fél éve közlekednek Hódmezővásárhely és Szeged között, de menetidő tekintetében eddig mindössze tíz olyan nap volt a MÁV-EMIG hivatalos adatai alapján, amikor nem késtek a járatok. Lázár János kormánybiztosként még március végén jelentette be, hogy a sikerre tekintettel minimum május végéig meghosszabbítják az ingyenes üzemmódot.

Az Algyő és Kopáncs közötti szakaszon, a Tisza híd közelében pályahiba miatt átmenetileg 60 km/órás sebességkorlátozás van érvényben. A végleges, nyári helyreállítás után nem lesz sebességkorlátozás – írta az Átlátszónak a MÁV.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) azt közölte ezzel kapcsolatban, hogy erről a pályahibáról ők már 2021 novemberében beszámoltak. „Ezen a helyen mindig nagyot dobott a pálya az áthaladó járművön, borítékolható volt, hogy előbb-utóbb itt más is lesz. Lett is, síntörés, most emiatt rendeltek el 60-as lassújelet, ami így nem utal komoly helyzetre, de a hiba elhárításához vágányzár kell (!), amit leghamarabb május végén tudnak megejteni. Nonszensz, hogy egy síntörés javításához egy teljes hónap kell, még akkor is, ha garanciális a munka és a kivitelező csak így ér rá. Nonszensz az is, hogy egy ismert pályahiba javítását nem kérték garanciában, csak amikor már megtörtént a baj” – írták közösségi oldalukon.

Kíváncsiak voltunk, hogy a tram-train hogyan érintette a Volánbusz utasforgalmát, ezért újfent közérdekű adatigényléssel fordultunk az állami vállalathoz. Ezek alapján megtudható, mennyivel lett népszerűbb a vasútvillamos, illetve mennyien pártoltak el a buszjáratoktól az elmúlt fél évben a két megyei jogú város között ingázók közül.

A Volánbusz Zrt. az alábbi adatokat juttatta el nekünk januárban, illetve a napokban.

A Volánbusz az 5005 – Szeged, Vasútállomás – Hódmezővásárhely,
Vasútállomás vonalra :

  • 2021. novemberben 6 050 db menetjegyet és 713 db bérletet,
  • 2021. decemberben 4 868 db menetjegyet és 511 db bérletet
  • 2022. januárban 4.960 db menetjegyet és 503 darab bérletet,
  • 2022. februárban 4.624 db menetjegyet és 436 darab bérletet,
  • 2022. márciusban 4.857 db menetjegyet és 321 darab bérletet,
  • 2022. áprilisban 4.983 db menetjegyet és 408 darab bérletet
  • értékesített.
algyői Tisza-hídLázár JánosMÁVtram-trainVárosi és Elővárosi Közlekedési EgyesületVolánbusz Zrt.