Felelőtlen, szabálytalan gazdálkodásról ír Gyöngyösi Ferenc

Újabb Facebook bejegyzésekben fejti ki a képviselő, milyen gazdasági problémákkal szembesült.

Gyöngyösi Ferenc hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő a Facebook oldalán mutatja be azokat az iratokat, amelyek az előző városvezetés idején készültek. A bejegyzéseiről korábban beszámoltunk, szó volt egyebek Legutóbb kiugró éttermi számlákról írt, korábban terítéken volt a Szent István-napi rendezvények kiadása, és az is, hogy állt a város büdzséje a 2018-as időközi választás idején, vagy informatikai hiányosságokról.

A vissza nem térítendő támogatásokról, melyet a város a Belügyminisztériumtól kapott azt írja: céltámogatások voltak. Ez azt jelenti, hogy csak előre meghatározott célokra lehetett felhasználni. Nem így történt, ezért az elmúlt két évben a BM visszafizetési kötelezettséget határozott meg a 2012-2014 közötti szabálytalan felhasználás miatt. „Lehetőséget kaptunk 2018 áprilisában egy utolsó utáni hiánypótlásra a benyújtandó számlák tekintetében, valamint a restanciánk 12 havi részletben való megfizetésére is. Ezeket a visszafizetéseket ügyleti kamattal terhelve minden hónapban utaltuk a Magyar Államkincstár irányába, és ennek következtében összesen 254,7 millió forintot fizettünk vissza a korábbi városvezetés felelőtlen, és szabálytalan gazdálkodása miatt.” – írja.

Egy újabb bejegyzésben úgy folytatja, egy kormányhatározatban rögzített 400 millió forintos vissza nem térítendő céltámogatással sem számolt el maradéktalanul Vásárhely korábbi vezetése. Jogtalan felhasználás címén 157 millió forint visszafizetési kötelezettség hárult a városra, melyet egy utolsó hiánypótlással sikerült 2018. év végére 97 millió forintra csökkenteni. „Az Államkincstártól kapott részletfizetési lehetőséggel élve 12 hónap alatt visszafizettük a (97,4 millió forint tőke+31,5 millió forint kamat) tartozásunk.”

Felidézi, hogy Benkő Zsolt önkormányzati képviselőt az utóbbi közgyűlésen elismerte a szabálytalanságokat, majd szóvá tette, hogy miért nem kértek tanácsot az előző hivatali vezetéstől. Gyöngyösi szerint nem lett volna célravezető ezt azoktól kérni, akik nem voltak jó gazdái a támogatásoknak.

BelügyminisztériumGyöngyösi Ferencszámlatámogatás