Felavatták a Bethlenben a Grezsa könyvtárat

Grezsa Ferenc irodalomtörténész, a Bethlen egykori igazgatója, egyetemi tanár, Németh László kutató 1405 kötetből álló könyvtárát a családja adományozta a Bethlen Gábor Református Gimnáziumnak, mely azt méltó körülmények közt helyezte el. A könyvtárat vasárnap délelőtt avatták.

Bovier Hajnalka igazgató köszöntőjében elmondta: a gimnázium az elkötelezett embereknek köszönhetően maradt fenn.

Bovier Hajnalka igazgató megköszönte mindenkinek, hogy a Grezsa hagyaték immár módon fogadhatja az érdeklődőket.

– Tavaly Grezsa Ferenc könyvhagyatéka felajánlását jelentette be családja. Ennek érdekében a földszinti 5-ös tantermet teljesen felújítottuk. A hagyaték feldolgozása is sok szakmai munkát jelentett – mondta az emeleti olvasóteremben rendezett ünnepségen, s megköszönte mindenkinek, hogy a Grezsa hagyaték immár méltó módon fogadhatja az érdeklődőket.

Cserjés Katalin nyugalmazott egyetemi docens méltatta Grezsa Ferencet, s idézte fel vele kapcsolatos személyes emlékeit. – Amikor 1972-ben az osztályom petíciót írt neki, hogy adjanak a tárgyhoz új tanárt, akkor Grezsa Ferenc igazgató egy másik órán 20 percen át beszélt velünk, megmentve az osztályt a kicsapatástól – mondta.

Cserjés Katalin előbb tanítványa, majd tanártársa volt az irodalomtörténésznek

Majd felidézte egyetemi emlékeit, azt az időszakot, amikor pedagógusként közös szobában dolgozhattak. – Az egyetemen igazi demokratikus szakmai közösséget hozott létre – jellemezte az irodalomtörténész, egyetemi tanár egyéniségét. – Grezsa Ferenc eggyé forrt a gimnáziummal, az egyetem irodalom tanszékével és Németh Lászlóval – hangsúlyozta Cserjés Katalin.

Grezsa Ferenc, az irodalomtörténész nagyobbik fia a család nevében emlékezett édesapjára, abban a teremben, mely könyvtárként és olvasóteremként az édesapja igazgatása idején jött létre.:

Grezsa Ferenc, az irodalomtörténész pedagógus nagyobbik fia: – Bízom abban, hogy a könyveket a diákok olyan szeretettel forgatják majd, ahogy azt édesapám gyűjtötte és részben írta.

– Advent első vasárnapja és Ferenc nap van, amikor rendszeresen disznót vágtunk. Édesapámról mélyen belém ivódott a kép, hogy a szüleinél, azaz a nagyszüleinknél a disznóvágáson süti a zsírt, majd egy-két nap múlva zsúfolt terem előtt egyetemi előadást tartott. Ezt a családképet metaforaként kiterjeszthetem minden tanítványára, munkatársára és az itt, Vásárhelyen élőkre, akiket az iránta érzett szeretet hívott el erre az alkalomra. Ez a szeretet azért alakulhatott ki iránta, mert benne is kialakult mindenki iránt. A gimnáziumot is családjának tekintette. Itt szeretett a legjobban lenni, dolgozni. Szíve szerint ide járt be legszívesebben – hangsúlyozta ifjabb Grezsa Ferenc, aki mindenkinek megköszönte, hogy eljöttek erre az alkalomra, s osztoznak mindenkivel a boldogságban. – Bízom abban, hogy a könyveket a diákok olyan szeretettel forgatják majd, ahogy azt édesapám gyűjtötte és részben írta – emelte ki.

Grezsa Ferenc és Grezsa István és feleségeik

Bán Csaba, az iskolafenntartó Ótemplomi Református Gyülekezet lelkésze megköszönte a családnak, hogy a könyvtárat megkapták. Hangsúlyozta: a hozzátartozik könyvgyűjtés a protestáns hagyományokhoz s ennek bővülő és táguló részei vannak. Már elhagyták a 120 ezer kötetet, július óta magánlevéltár lettek, s a Zrínyi utca 5. szám alatt, jelentős teológiai gyűjtemény őriznek.

Bán Csaba lelkipásztor

– A könyvtár Isten dicsőségére épült és az emberek javát szolgálja – hangsúlyozta, majd az avató résztvevői az emeleti olvasóteremből lementek a földszinti Grezsa terembe, hogy megtekintsék a néhai irodalomtörténész könyvhagyatékát tartalmazó bibliotékát.

Bethlen Gábor Református Gimnáziumgrezsa könyvtárHódmezővásárhelyVásárhelyvásárhelyi hírek