Fedett nyomozónak adta ki magát a csaló

A magát ügyvédnek kiadó férfi azt állította, hogy befolyásos rendőrségi és politikai kapcsolatokkal rendelkezik, és az általa ismert országgyűlési képviselő, államtitkárt és egy miniszter megvesztegetése révén bármilyen hatósági eljárást képes befolyásolni. 133 milliót lopott el.

A vádirat szerint a többszörösen büntetett előéletű budapesti férfi 2014 környékén azért, hogy másoktól rendszeresen jogtalanul pénzt szerezzen, az ismeretségi körében valótlanul azt terjesztette el magáról, hogy jogász végzettségű és ügyvédként dolgozik. A férfi valójában nem rendelkezett felsőfokú végzettséggel és nem volt jogosult doktori cím viselésére sem. A férfi emellett azt állította, hogy befolyásos rendőrségi és politikai kapcsolatokkal rendelkezik, és az általa ismert hivatalos személyek megvesztegetése révén bármilyen hatósági eljárást képes befolyásolni.

A férfi 2014-2021 között kapcsolatba lépett több olyan vállalkozóval, akik egy gazdasági társaság felé fennálló követelésüket kívánták – akár jogellenesen is – visszaszerezni, továbbá olyan vállalkozókkal is, akikkel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt büntetőeljárás volt folyamatban. Valótlanul azt a látszatot keltette, hogy kormányzati országgyűlési képviselőt, államtitkárt és egy minisztert veszteget, egy esetben pedig magát a miniszter fedett nyomozójának adta ki.

E korrupciós bűncselekmények mellett a férfi egy budapesti székhelyű gazdasági társaság vezetőjeként, – akinek rendelkezési jogosultsága volt a cég anyagi forrásai felett – a cég bankszámlájáról több magáncélú utalást indított és ezzel a rábízott cégvagyonból több, mint 33 millió forintot tulajdonított el.

A férfi vádlott-társai a vesztegetési pénzt adták, vagy ígérték a férfinak abban a tudatban, hogy azzal hivatalos személyeket befolyásol.

Vagyonelkobzás céljából az ügyészség felkérésére a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala vagyon-visszaszerzési eljárást folytatott, amely során a férfi által elkövetett bűncselekményekből származó megközelítőleg 133 millió forintos gazdagodásból – különböző kényszerintézkedésekkel – közel 109 millió forint összegű vagyon biztosítása történt meg.

A nyomozás kezdetétől személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés hatálya alatt álló férfi elfogásról videófelvétel készült:

csalóforintjogászmillióminiszterNemzeti Nyomozó Irodanyomozóügyvédvásárhelyi hírekvesztegetés