Fákat vizsgáltak az elmúlt hónapokban Hódmezővásárhelyen

Az életkorukat és az állapotukat nézték, műszerek segítségével. Fél év alatt 68 fát vizsgált meg ily módon a város által megbízott szakember.

2023 ősz óta a város folyamatosan rendeli meg a közterületeinken található védett és elöregedett fák műszeres szakvizsgálatát. A megrendelések saját felméréseink és lakossági igények alapján vannak összeállítva.

Az ingatlantulajdonosok tehát 9906 forint/fa díjért kérhetik a hivatalos szakértői vélemény kiállítását (3D akusztikus tomográf vizsgálat). Amennyiben a szakértői vélemény a fa kivágását javasolja abban az esetben a szakértői díj visszaigényelhető.

További tájékoztatást a városházán a városüzemeltetési osztályon lehet kérni, akárcsak a fakivágási engedély pontos szabályaival és menetével kapcsolatban.

A szakértővel kötött keretszerződés terhére a mai napig 68 darab 3D akusztikus tomográf vizsgálat került megrendelésre, ebből 10 esetben állapították meg, hogy a fa kivágható egészségügyi okok miatt.
Idén eddig összesen 40 fakivágási engedélyt adtak ki a lakosok részére, de az önkormányzat is folyamatosan ellenőrzi a kezelésében lévő parkok és zöldterületek karbantartását.

De nem csak emiatt vagy az esetleges viharok idején bekövetkezendő károk miatt van szükség a fák kivizsgálására, hiszen mintegy másfél éve balesetveszélyes fákat kellett kivágni Mártélyon, az üdüllőterületen.

Forrás: Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata; a borítókép illusztráció.

fákHódmezővásárhelytomográfvizsgálat