Ezt kell tudni a Sarokház és az ótemplom körüli terület rendezéséről

Mint azt tegnap megírtuk, aláírták a szerződést a belváros rendezésének második és harmadik üteméről. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az ótemplom kertjénél 1538 négyzetméteren növénytelepítés lesz, cserjéket, évelőket és díszfüveket ültetnek el, összesen 1482 darabot. A templom körbejárhatóságáért szórt burkolatú sétaút készül 214 négyzetméteren, a templom főbejárata körüli 234 négyzetméter összterületű téglajárdák tisztítása, valamint a megsüllyedések helyén újrarakása, pótlás történik, határán új folyóka épül.

A Magtár épülete új tégla burkolatú járdát kap, mely mellett 6 db kerékpártámasz helyeznek el. A tér kereteként északról új téglatámfal épül 57 méterenen keresztül és a teret két oldalról körbeölelő 200 méter hosszú védfalat felújítják mind két oldalon, melyen 1 helyen nyílásbontás történik. A járdák mellett 7 padot, 4 hulladékgyűjtőt, információs táblát és irányjelzőt helyeznek ki.

Az Ótemplom körül meglévő közvilágítási hálózatot elbontják, a sétányok világítására 6 darab 4 méter fénypontmagasságú horganyzott acél kandelábert telepítenek.

A villamosvonal mellett futó közúti nyomsáv mellett védő-határoló zöldsávot alakítanak ki és ezen belül helyezkedik el az összesen 661 négyzetméter téglaburkolatú tér. Itt történik a funkcióbővítő fejlesztés, parkosított terekkel, sétautakkal. A tram-train fejlesztés kapcsán kialakított térkő burkolatból bontanak el, az északnyugati saroknál kb. 40 négyzetméteren elterülő víztakarékos, visszakeringetős vízjátékot létesítenek terméskő burkolattal, interaktív vízi elemekkel, változó vízmélységű medencerészekkel, vízi növényekkel.

A Szántó Kovács János szobrot áthelyezik a tér túloldalára, valamint cserjéket, évelőket, ágyásrózsákat ültetnek, összesen 1527 darabot. A téren 13 pad, 2 darab okos pad, 6 hulladékgyűjtő és 15 kétoldali kerékpártámaszt helyeznek el. A sétányok világításáért 7 lámpatest felel majd.

A kivitelezések alatt a régészeti felügyelet biztosítása folyamatos lesz.

belvárosHódmezővásárhelyklímavédelemKossuth térótemplomSarokház