Ezt kell tudni a hálapénzről

A 2021. január elsején életbe lépett törvénymódosítás szerint hálapénzt adni és elfogadni egyformán bűncselekmény. A Magyar Orvosi Kamara a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) segítségével összeszedte a tudnivalókat ennek kapcsán.

A Büntető Törvénykönyv szerint hálapénzt adni, elfogadni és kérni (akár ráutaló magatartással is) egyformán bűncselekmény, azaz tilos. Ugyanakkor kis értékű ajándék továbbra is adható. A havi minimálbér 5 százalékának megfelelő értékű ajándék számít kis értékűnek, ez jelenleg 8.370 forint. Hosszabb kezelés esetén kéthavonta egy alkalommal adható és fogadható el ilyen kis  értékű ajándéktárgy egy betegtől vagy hozzátartozójától.

Ez a szabály betegenként értendő, egy betegre vagy hozzátartozójára vonatkozik. Különböző betegtől több ajándékot is el lehet fogadni egy nap.

Az orvosválasztás lehetősége nem szűnik meg emiatt, de a választott orvosnak sem szabad hálapénzt adni.

Tesztelés céljából az NVSZ végezhet megbízhatósági vizsgálatot az egészségügyi dolgozók között. Bűncselekmény gyanúja esetén a nyomozó hatóságok végezhetnek vizsgálatot. A megbízhatósági vizsgálat során csak a bírói engedélyhez nem kötött eszközök alkalmazhatóak. Az NVSZ munkatársa rejtett módon rögzítheti a beszélgetést, de ha a megbízhatósági vizsgálat nem tár fel szabálytalanságot, akkor a felvételt törölni kell. 

bűncselekményegészségügyhálapénzMagyar Orvosi Kamara