Ezer tő árvácskát osztottak szét reggel a Kossuth téren

Szépen türelmesen sorba is álltak érte az emberek, azaz többnyire az asszonyok.

Az egykor nyilvános vécének használt zöld csempés épület előtt már háromnegyed 8-kor szépen sorba álltak az emberek, hogy részesüljenek a város által kiosztandó árvácskapalántákból. Ezeket reggel 8-tól osztották szét, s a nagy érdeklődés miatt Márki-Zay Péter polgármester azt mondta, hogy az első körben mindenki tíz tövet kap, majd, ha marad még a palántákból, akinek még kell, az ismét sorra kerül.

A majd száz érdeklődő nem nagyon válogatott, hogy fehér, sárga vagy kék palántát kér, vitték, amit az osztást végző közmunkások a szatyrukba, dobozukba raktak, s mindenki elégedetten távozott. Az ezer palántának alig fél óra alatt mind gazdája akadt.

– Nagyon szeretjük a virágokat, Kishomokon lakunk, s a nagy kertünkbe most vettünk százezer forintért virágokat. Ketten jöttünk a férjemmel, így húsz tőnyit viszünk innen haza – árulta el Varga Jánosné.

– Készítettem az árvácskáknak helyet az udvarba, már csak el kell őket palántálnom – mondta Béni Etelka. Hozzátette, más virágot még nem ültetett ki, így pont jól jött a palántaosztás. – A család nagyon várja a virágokat, ugyanis megígértem neki, hogy eljövök, sorba állok ezekért – mutatta a zömében kék, sárga palántákat.

Szépen haladtak a palántaosztással, s aki megkapta, elégedetten távozott.

– Akkor is eljöttem volna, ha pénzért adják, olyan gyönyörűek – állapította meg Bogár Lászlóné Piroska. – Mihelyt hazaérek mind ki is ültetem és majd szívvel-lélekkel gondozom.  Odahaza az udvart inkább olyam zöld növényzet takarja, ilyen színes virágom nem sok van és kicsi is a virágoskertem. Az árvácskáknak lesz azonban helyük, beleültetem mind egy edénybe – mondta.

Persze nincs mindenkinek udvari kertje, akadt ugyanis olyan, aki emeletes házban lakik: – A gyönyörű szép virágokért jöttem, az erkélyemet szeretném velük díszíteni, tizenhárom-tizenöt palánta elég is a balkonládákba – árulta el Tóth Adrienn.

Márki-Zay Péter elmondta: korábban többször is a piacon osztottak palántákat, s az akkori akcióknak is nagy sikere volt. Ezúttal azokat a palántákat osztották szét, melyek már nem kerülnek ki a közterületre. Azt is hozzátette, hogy a Kossuth téren hamarosan olyan, kevés gondozást és vizet igénylő növényzetet ültetnek, mint ami a Rotary-sétányt díszíti.

árvácskapalántaosztásVásárhely