Ezer hamis melegítőt rejtettek a szőnyegekbe

Csavard fel a szőnyeget… – adta ki a jelszót annak idején egyik slágerében Fenyő Miklós, de a Hungária együttes énekese éppenséggel nem arra gondolt, hogy a lakástextíliákba beletekerve 1000 darab hamis melegítőt csempésszen keresztül Európán bárki is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei az általuk kiadott közlemény szerint az M1-es autópályán pontosan efféle ruharejtő szőnyegekre leltek.

Az egyenruhások a bolgár furgont a sztráda Komárom-Esztergom vármegyei szakaszáról kísérték ki ellenőrzésre. A járőröknek feltűnt, hogy a raktér hátuljában – a személyes csomagok mögött, látszólag egymásra dobált holmik alatt, tíz rétegben szőnyegek sorakoznak. A tekercsek megbontásakor kiderült, hogy azok mindegyikébe ismert márkajelzésükhöz hasonló (Adidas, Nike, Puma, Lacoste, Hugo Boss, Burberry) szabadidőruhákat tekertek bele.

A sofőr és utasai egészen addig ragaszkodtak az áruk eredeti mivoltához, amíg a járőrök fel nem hívták a figyelmüket arra, hogy a ruhákat a védjegyek jogosult képviselői is megvizsgálják. Abban a pillanatban, amikor erről értesültek, a bolgárok felhagytak a korábbi történetekkel és elmondták, hogy a holmik valóban nem eredetiek, azokat Törökországban vásárolták, hogy Németországban – jókora haszonnal – túladjanak rajtuk.

A jogtulajdonosok képviselői megerősítették, hogy a termékek egytől egyig hamisak, amelyeket a védjegyek tulajdonosainak engedélye nélkül hoztak forgalomba. A járőrök összesen 1.000 darab melegítőszettet (pulóvert és nadrágot) foglaltak le, amelyek több mint 22 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indult eljárás.

A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségi, vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek.

adidasbolgárhamisítványhugo bossM1NAVNémetországNemzeti Adó- és VámhivataltörökTörökország