Ezekről szavaztak a hódmezővásárhelyi közgyűlésen

A reformátusok köszönőlevelet írtak a városnak; télre bezár az Emlékpont és a zsinagóga; ha piacos napra esik augusztus 20., akkor is nyitva lesz a piac; az egyesített óvodák pedig a maximális pontszámot kapták egy vizsgálaton – derült ki a csütörtöki közgyűlésen.

A közgyűlés megválasztotta a Helyi Választási Bizottság tagjait és póttagjait, az érintettek Márki-Zay Péter polgármester előtt tették le az esküt.

A Kalyi Jag tájékoztatójából kiderült, annak ellenére folytatódnak a felújítási munkálatok és a tanárok felvétele a vásárhelyi roma iskolába, hogy a kormányhivatal akadályozza az intézmény elindulását. A közgyűlési anyagban ez olvasható:

Egyesületünk 2023. januárban, februárban, áprilisban, májusban benyújtotta Budapest Kormányhivatalához az ingatlan nyilvántartásba vételi kérelmét, hogy a működési engedélykérelmet a Csongrád Csanád Vármegyei Kormányhivatalhoz be tudjuk nyújtani. Sajnos négyszer visszautasitották a nyilvántartásba vételi engedélyünk kérelmét. Azzal az indokkal, hogy a Belügyminiszter Úr döntését várják.

Márki-Zay Péter polgármester úgy fogalmazott, az épület az önkormányzat tulajdona, ezért annak a felújítása a város érdeke.

A közgyűlés döntése értelmében két témában is közmeghallgatásra várják a lakosságot: Márki-Zay Péter javaslata alapján a közvilágítás korszerűsítéséről, Lőkösné Nagy Sarolta képviselő javaslata alapján pedig a hulladékszállítás és -kezelésről mondhatnak véleményt a lakosok. A közmeghallgatás a novemberi rendes ülésen lesz.

Maximális pontot kaptak a vásárhelyi óvodák az Oktatási Hivatal vizsgálatán, az intézmény teljesítményét 100 százalékra értékelték.

Örömet és elismerést jelent ez az eredményt, valamint inspirációt a további munkára

– mondta Borsiné Csontos Ilona intézményvezető. Az ellenőrzés során vizsgálták a vezető felkészültségét, vezetői alkalmasságat, az intézményi pedagógiai folyamatok, a változások, az intézményben foglalkoztatottak, és az intézmény szervezetének stratégiai vezetését és operatív irányítását, valamint a vezető kompetenciainak fejlesztését. Emellett a vizsgálat kiterjedt a pedagógiai-szakmai munka eredményességének, minőségének mérésére, értékelésére, fejlesztésére és a pedagógusok, a szülök, a fenntartó és a működtető közötti kapcsolatépítés sikerességére, minőségére.

Külön-külön ellenőrizték a Magvető utcai és a Pál utcai óvodákat is, amelyek 98,99 százalékos és 96,97 százalékos eredményt értek el.

Népszerűek a vásárhelyi bölcsődék, mindegyik teltházzal üzemel

– derült ki Brujmann Krisztina intézményvezető beszámolójából.

Idén már három bölcsődében várják a város gyermekeit: a legújabb Zsebibabában, az Apró Talpakban és a Katicában – ez utóbbi az ország harmadik legnagyobb bölcsődéje. Az új bölcsőde építése mellett folyamatosan újítják meg a két másik intézményt is. A héten fejeződött be például az Apró Talpak bölcsődében egy harminc millió forintos fejlesztés.

Bán Csaba köszönőlevelet írt a városnak

A Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközösség nevében Bán Csaba elnök-lelkipásztor és Elek András főgondnok írta alá azt a leveket, amelyet a mai nap folyamán sürgőséggel nyújtották át. A levében köszönetüknek adtak hangot azért a támogatásért, amelyet a város nyújtott a helyi védelem alatt álló, valamint történelmi épületek felújítási támogatásának keretében. Az egyházközösség az idei keretből 5,5 millió forintot kapott. A levélről a polgármester is elismerően nyilatkozott:

ezt az európai kultúrát akarjuk meghonosítani, amikor politikai nézetektől függetlenül tudunk együtt építeni, együtt élni.

Fotó: Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata

Akkor is nyitva lehet mostantól a vásárhelyi piac, ha augusztus 20-a ünnepnapként piaci napra esik. Ezt a változást az árusok kérték az október elsején megtartott piac fórumon – a változásról is döntött a közgyűlés.

A grémium még júniusban döntött arról, hogy az önkormányzat 2023. december 31. napjával kilép a Hódmezóvásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásból. A HTKT az addig társulás keretében ellátott feladatait 2024. január 1. napjától egy új – önkormányzati fenntartású – intézményben látja el.

A szociális intézmények fennakadás nélkül tovább működnek majd az új intézményi keretek között, így a vásárhelyiek továbbra is változatlanul igénybe tudják venni ezeket a szolgáltatásokat. Az intézményekben dolgozók is jobban járnak, hiszen januártól béren kívüli juttatásban is részesülnek. A közgyűlés támogatta az erről szóló határozati javaslatot ma.

A város 2024. május 31-ig meghosszabbította a közfoglalkoztatási programot, amelyben jelenleg több mint félszázan vesznek részt.

Pályázati forrásokból újíthatják fel a városi stadion futófolyosóját, ha nyer a beadott anyag, 9 millió forintot költhetnek el a munkálatokra.

Az energiatakarékosság érdekében a télen megváltozik az Emlékpont és a Zsinagóga – Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely nyitva tartása. November elsejétől csak a csoportok látogatására és a rendezvényekre lesz nyitva a két intézmény és 2024. március végétől újra várják majd az egyéni látogatókat is.

Bán CsabaBorsiné Csontos IlonaBrujmann KrisztinaElek AndrásEmlékpontHódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Egyesített ÓvodákHódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásképviselő-testületközgyűlésközmeghallgatásközmunkaMagyar Tragédia 1944 kiállítóhelyMárki-Zay PéterpiacVálasztási Bizottságzsinagóga