Ezekre érdemes figyelni nyáron a kutyásoknak

Sokkal több veszélyt rejteget a nyár a kutyák számára, mint a tél – tudtuk meg dr. Cseuz Tamás állatorvostól. Ebben az időszakban a kisállat-rendelőben is több dolguk akad a szakembereknek. Külső élősködők és a hőség, de még egy bizonyos növény termése is komoly problémákat okozhatnak ilyenkor.

A meleg időszakban fokozottan megjelenő szúnyogok, kullancsok, bolhák egyaránt terjeszthetnek fertőző betegségeket. A babéziózist például a kullancsok terjesztik, a szúnyogok pedig a szívférgességet – magyarázta az állatorvos. Megtudtuk, náluk nyáron van a munka dandárja, sokkal több beteg jön ilyenkor a kisállat-rendelőbe éppen a fent említett okok miatt.

A hőség veszélyei és az óvintézkedések

De a meleg is veszélyt jelent, ilyenkor oda kell figyelni a kutyusokra, mert könnyen hőgutát kaphatnak. A vékony szőrű kutyák kevésbé hajlamosak erre, mint azok, akiknek nagy, vastag bundájuk van. Veszélyeztetett csoportba tartoznak az elhízott, vagy a szívbeteg kutyák is, mert nehezített a hőleadásuk. Tehát minden kutyát, de őket különösen óvni kell ilyenkor attól, hogy hosszú ideig a tűző napon legyenek, nagy melegben nem szabad őket sétáltatni sem. Fontos, hogy legyen hűsölési, pancsolási lehetőségük, de manapság már kutyákra való hűtőkabátok is léteznek, amit séta előtt be lehet vizezni, séta közben így hűlnek a kutyák – hívta fel a figyelmet a legfontosabbakra dr. Cseuz Tamás.

Ha mégis megtörténne a baj

Ha ezek a dolgok mégis elmaradnak és hőgutát kap a kutya, akkor jó, ha a gazdi tudja, mire kell odafigyelni: ha sétáltatás közben elkezd nagyon intenzíven lihegni az állat, kitágul a pupillája, nyálzik, hány, egyensúlyzavara lesz, oldalra esik és remeg, akkor nagyon gyorsan hűvösre kell vinni és el kell kezdeni a hűtését. Sokat tehet tehát a gazdi azért, hogy megakadályozza a komolyabb problémát, amíg állatorvos nem látja az állatot. – El kell kezdeni locsolni a kutyát – szépen fokozatosan a hátát, a hasa alját, a nagyobb bőrfelületeket -, ezzel meg lehet előzni a komolyabb problémát, egészségkárosodást – emelte ki a szakember.

Autóban soha!

Az állatorvos külön felhívta a figyelmet: Soha ne hagyjuk a kutyát az autóban, mert még az árnyékos helyeken is gyorsan fölkúszik a hőmérséklet a kocsiban, ahol a kutya még lihegéssel is nehezen tudja leadni a hőjét.

A toklász veszélyei

Gyakori problémát okoz a toklász – az egérárpa toklásza – is, amely ilyenkor érik, és nagyon veszélyes növény. A toklász végén nagyon apró, mikroszkópikus méretű horgok vannak, amelyek könnyen megakadnak a kutya ujjai között, vagy a szem és a fül környéki szőrzetben, de a szembe és a hallójáratokba is bele tud menni. Ez fájdalmas gyulladásokhoz vezethet, ezért az állatorvos azt ajánlja, nézze át a gazdi séta után a kutya szőrét, nincs-e benne akár egy egészen pici toklász is valahol. Ez azért is fontos, mert ha benne marad, lehet, hogy eleinte nem tűnik veszélyesnek, de néhány nap után elkezd a toklász „fölfelé mászni”, hiszen kifelé a kis horgok miatt magától nem tud jönni, és begyullad a terület, előfordul, hogy már csak műtéttel lehet segíteni.

Oszi, a hős

Az ottjártunkkor éppen vizsgált kutya, Oszi, egyébként önkéntes véradó is, ugyanis volt egy babéziózisban szenvedő testvére, akit csak vértranszfúzióval lehetett megmenteni – ehhez pedig Oszi adta a vérét. A másik kutyus nagyon rossz állapotban volt, Oszi segítsége nélkül elpusztult volna. A kullancs által terjesztett betegség egyébként a vörösvérsejteket teszi tönkre, a beteg állatokon csak a vértranszfúzió segít.

állatorvosbolhadr. Cseuz Tamásélősködőkhőgutahőségkullancskutyanyárszúnyogtoklász