Ezek az ételek hoznak szerencsét az új évre

A hagyományok szerint vannak ételek, amelyek nem, de olyanok is, amelyek szerencsét hoznak szilveszterkor. Reméljük, még időben szólunk azoknak, akik saját készítésű menüvel szeretnék meglepni családjukat vagy a barátokat ezen a napon!

Természetesen ezeket az intéseket nem kell teljesen komolyan venni, csak annyira, mint a babonákat általában. Azért nézzük, mint mond a néphagyomány a szilveszteri étkezésről!

A babona szerint tehát tilos ma csirkét vagy más baromfit enni, mert elkaparja a szerencsénket. Halat se készítsünk, mert az meg elúszik vele. Ami marad a palettán, az a disznó és a marha, legalábbis a húsevőknek. A legújabb híresztelések szerint viszont aki húsmentesen étkezik szilveszterkor, az lesz egész évben szerencsés!

Ha lehet, válasszuk tehát a sertéshúst az óév utolsó napjára, ugyanis a malac az orrával kitúrja a szerencsét nekünk az újévre.

Íme, egy recept:

Császárhús fűszeres burgonyával 

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1,5-2 kg császárhús

Páchoz:

  • 1 ek só
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk őrölt színes bors
  • fél tk őrölt zöld bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 dl húsalaplé

Fűszeres sült krumplihoz:

  • 1 kg sütnivaló krumpli
  • 2 dl pecsenyezsír (a hús sütésénél visszamaradt zsír)
  • 1 tk só

Elkészítés:

1. Pucoljuk meg a fokhagymát, majd vágjuk vékony szeletekre. A sót és a fűszereket keverjük jól össze.
2. Vegyünk egy szép nagy császárhúst, irdaljuk be, majd alaposan kenjük be a fűszeres keverékkel. A bevagdosott résekbe nyomkodjuk bele a korábban felvágott fokhagymát, majd fóliába csomagolva tegyük néhány órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe a húst, így az ízek kellően összeérnek.
3. Egy tepsibe öntsünk 2 dl húsalaplét, majd mehet bele a hús a bőrös részével lefelé, ezután fóliával fedjük le és mehet is az előmelegített sütőbe. 120 fokon 2 órán át pároljuk, majd ha ezzel kész vagyunk, vegyük ki a sütőből. Fordítsuk meg a húst, a bőrös részével felfelé, most szintén fedjük le fóliával, majd tegyük vissza a sütőbe további egy órára.
4. Amikor már szépen megpárolódott a hús, vegyük le a fóliát, állítsuk a sütőt 200 fokra és süssük a húst pirosra, a bőrt finom ropogósra. A sütőből kivéve hagyjuk a húst legalább fél órát állni, mielőtt tálalnánk.
5. Miután megpucoltuk a krumplit, vágjuk vékony szeletekre. tegyük tepsibe, öntsük rá a pecsenyezsírt, sózzuk meg, majd keverjük össze alaposan. 150 fokon kb. 50 percig süssük sütőben, a sütési idő felénél érdemes átforgatni kicsit. Amikor megsült a krumpli, öntsük le róla a zsírt.

Szintén jó választás erre a napra a mák. Az apró szemű mák (a lencséhez hasonlóan) a jólétet és a gazdagságot szimbolizálja, tehát bátran együk szilveszterkor. Akinek maradt még a karácsonyi mákos bejgliből, mindenképpen fogyasszon belőle egy szeletet! De készíthetünk a szilveszteri vacsorához mákos gubát is.

Íme egy klasszikus recept:

MÁKOS GUBA

Hozzávalók:

  • 1 vaníliás pudingpor
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 liter tej
  • 15 deka mák + 8 dkg cukor
  • 6 tejes kifli

Elkészítés: 

1. Elkészítjük a pudingport az extra mennyiségű tejjel, egy kis citromhéj is reszelhető bele, ha éppen van otthon.
2. Összedaráljuk a mákot és a cukrot.
3. Felvágjuk a kifliket, meglocsoljuk őket a vaníliaszósszal és megszórjuk mákkal, és már fogyasztható is.
4. De betehetjük a sütőbe is néhány percre egy kivajazott tepsiben, kicsit megsütve szintén finom!

(Forrás: 168.hu)

babonaételfőzéshagyománymákmenüsertéshússzerencseszilveszter