Ez történt ma – december 7.

Ezek voltak a hét első napjának legfontosabb hírei:

50-nel nőtt a karanténban lévő hódmezővásárhelyi lakosok száma az elmúlt héthez képest. Az óvodák közül jelenleg kettő van hatóságok által elrendelt rendkívüli szüneten. Az Észak utca is érintett lett, ott most várják a minisztérium rendelkezését. Két óvoda esetében honvédségi fertőtlenítési lehetőséget is igénybe vettek.

Szülői felajánlásnak köszönhetően egy olyan, hazánkban még újdonságnak számító, kórokozókkal szembeni védekezési eljárást alkalmaztak a múlt hét végén az Oldalkosár 14. szám alatti óvodában, amely azontúl, hogy környezetbarát, hosszútávon megőrzi vírusölő hatását.

Most csökkent a koronavírussal fertőzöttek számai, de még 100 felett a napi halottak száma. A közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalékon áll – ezt állapította meg a Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásban.

A jelenlegi kijárási tilalom és szigorú intézkedések január 11-ig továbbra is hatályban maradnak – jelentette be Orbán Viktor. Márki-Zay Péter a szigorú korlátozásokkal maga is egyetért, ugyanakkor a családokról, egészségügyről, tanárokról és munkahelyvédelemről szóló felhívás kapcsán több kérdése is lenne.

Ajándékot kaptak a Szivárvány Otthon lakói. Dr. Berényi Károly alpolgármester mikuláscsomag alapanyagokat adott át Dr. Kiss Ildikó intézményvezetőnek és helyettesének, Majsai Beatrixnak.

Ismét tűzifaosztást szervez a vásárhelyi önkormányzat azoknak a lakosoknak, akiknek nehézséget okoz a téli tüzelő megvásárlása. A múlt héten az első jelentkezők már megkapták a fát, de folyamatosan várják az újabb igények beérkezését.

Bár korábban úgy volt, hogy tilos lesz a zöldhulladék, azaz az avar- és a kerti hulladék-égetés, egy új kormányrendelettel módosították a törvényt, és ennek megítélése önkormányzati hatáskörben marad.

Kormányzati átcsoportosítások: 140 milliárd ment sportra, 50 milliárd egészségügyre a járvány kirobbanása óta.

Reagáltak Lázár János felvetésére a “nemzeti szemléletű kereskedelem meghatározó szereplői”: ők jó ötletnek tartanák a protekcionista politikát és a külföldi versenytársak kiszorítását.

hírösszefoglaló