Ez történt júniusban Hódmezővásárhelyen

Lázár János nyílt fenyegetése, és az ez ellen megrendezett tüntetés- Zöldebb és élhetőbbé tennék a Sarokház előtti teret és a Hősök terét is. Nem történt a polgármesteri hivatalban szexuális visszaélés. Június hónap hódmezővásárhelyi eseményei.

Elismerést adott át Márki-Zay Péter polgármester városházán Blaskovics Lászlóné tervezőnek és a Hódfó csapatának. A vásárhelyi hímzéssel díszített, horgolt nyári kalap-táska szett a Magyar Kézműves Remek pályázatán nyerte el a Kézműves Remek díjat.

Több mint 50 jelentkező közül választották ki Katona Antalt, a HVSZ és a HMSZ Zrt. új vezérigazgatóját, aki ezen a területen már több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik már.

Bűvészshow, divatbemutató, baba-mama foglalkozás, főzőverseny, néptánc és népzene is színesítette a Szikes utcai közösségi ház átadását.

Hódmezővásárhely jegyzője vizsgálatot folytatott arról az állításról, miszerint három évvel ezelőtt ,,szexuális zaklatás” történt volna a polgármesteri hivatal keretein belül. Angyal Zsolt a feleket külön-külön meghallgatta és megállapította, hogy arra a kérdésre, történt-e szexuális zaklatás, egyértelmű nemmel válaszoltak. Jelen esetben természetesen, tette hozzá, az érintett köztisztviselő nyilatkozata a mérvadó, aki sem 3 évvel ezelőtt, sem most nem ítélte meg úgy, hogy egy munkahelyi konfliktuson kívül bármi olyan esemény történt volna, ami részéről bármilyen eljárás kezdeményezését vonná maga után.

Egy Európai Uniós szabályozás alapján megszűnt a kupakgyűjtő a vásárhelyi piacnál, amely arra volt hivatott, hogy két vásárhelyi kisgyermeknek gyűjtsenek ezáltal.

Negyvenedik mezőgazdasági ingatlanát vásárolta meg májusban Lázár János egy nyilvános hirdetmény szerint. Év eleji vagyonnyilatkozatában 39 birtoktest szerepelt. Ezúttal a vásárhelyi határban tett szert egy 8,9 hektáros, 261 aranykorona értékű szántóföldre. A vételár 35,6 millió forint volt.

Hatalmas jégeső zúdult végig Hódmezővásárhelyen, ami jelentős anyagi károkat is okozott.

Óriási felháborodást okozott Lázár Jánosnak az a nyilatkozata, miszerint ha Márki-Zay Pétert újraválasztják Vásárhelyen, akkor a város semmilyen támogatásra nem számíthat a kormánytól, mert nem fog együttműködni a várossal. Ennek következtében Hódmezővásárhely polgármestere lemondásra szólította fel Lázárt, és egy tüntetést is szerveztek, amelyen mintegy 200-an vettek részt.

Nemrég adták át a kényszerűségből felújított Emlékpontot, a munkálatokat júniusban kezdték meg. Az állami kezelésben lévő épülethez azért kell ismét hozzányúlni, mert nem volt elegendő, hogy 2020-ban leszedték róla a lepotyogóban lévő, fényes fémből készült 30 kilós takarólapokat (s menesztették közben a Lenin-szobor mását).

Ebben a hónapban adták át az azóta már befejezett játszóház munkaterületének átadását. A terem felújítását a közbeszerzési eljárás során a RBMI-KER Kft. nyerte meg. Az önkormányzat bruttó 23 millió forintot fordított a felújításra, átalakításra.

A város a földadó teljes bevételét a szegények között osztotta volna szét, de a város működését nem veszélyezteti a megszüntetése, amely meg is valósult, noha azt saját településeiken Márki-Zay Péter ellőtt kifejezetten fideszes polgármesterek is meglépték, bár végig mást próbált a kormányzat és annak médiája sugalni. Más településnek ez sokkal jobban fájhatott.

A belváros rendezésének második és harmadik üteméről írtak alá szerződést a közbeszerzési eljárás során győztes vállalkozókkal június 27-én városházán. Ennek keretében az Ótemplom kertjét rendezik, valamint a Sarokház előtti teret teszik zöldebbé és élhetőbbé. Ezen kívül, szintén a létfontosságú klímastratégiához igazodva arról is írtunk, hogy a Hősök tere is zöldebb, klímabarátabb lesz.

Arról is beszámoltunk, hogy nem tartja be a korábban kötött egyezséget a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás megszüntetéséről Mártély, Székkutas és Mindszent önkormányzata. Tavaly ugyanis azért állt el Vásárhely a társulásból való kilépéstől, mert Mártély, Mindszent és Székkutas a döntés egy évvel való elhalasztását kérte, mondván, 2023 végén közösen szüntetik meg az intézményt.

EmlékpontHódmezővásárhelyHősök tereklímaLázár JánosMárki-Zay PéterSarokházTüntetés