Exkluzív interjú Spanyolországból: Vásárhelynek tanulni kell a madridiak hibáiból

Kristó Gabriella szerint nem megijedni kell, hanem felkészülten várni a koronavírus-járványt, minden óvintézkedést azonnal meg kell hozni, használni kell a védőeszközöket. A Madridban élő nő saját tapasztalatait mesélte el. Szerinte Vásárhelyen nagyon jók arra az esélyek, hogy ne járjanak úgy, mint a spanyol városban – de ehhez nem szabad félvállról venni a veszélyt. Cikkünk végén a teljes interjút is megnézheti.

Elbagatellizálták a járványveszélyt

– Egy nap alatt 738-cal nőtt a halottak száma, most három-négyezer körül jár, de ez a szám biztosan nem igaz – osztotta meg velünk Kristó Gabriella. Hódmezővásárhelyi származású, hosszú ideje Spanyolországban él, szeretné, ha Magyarországon nem követnének el annyi sorozatos hibát a világjárvány kapcsán, mint az új hazájában. Az elsőt náluk azzal követték el, hogy bár február végén 23 betegről tudtak Madridban, senki nem vette komolyan.

– Mindenki azt gondolta, Kína messze van, nem lehet baj.

A nővérek nem viselhettek védőfelszerelést, hogy ne okozzanak pánikot. Úgy kellett tenni, hogy „nincs itt semmi baj, csak kisebb gócpontok vannak”. Nőtt az esetek száma, de ennek ellenére a március 8-i nőnapi ünnepet mindenképpen meg akarta tartani a spanyol kormány, százezres tömegrendezvény volt. Másnap kaptak észbe.

Gabriella szerint Vásárhely ideális ahhoz, hogy ne legyen nagy baj a járványból.

– Nem csinálnak mindenkinek tesztet, a betegek és az elhunytak jó részét tüdőgyulladásosként regisztrálják. Tehát biztos, hogy Spanyolországban sokkal több fertőzött van, mit amennyit a hivatalos statisztikák mutatnak. Az igaz, hogy az idős emberekre veszélyesebb, de fiatalabbak sem élhetnek abban a tudatban, hogy nekik nem eshet bajuk. Több ismerősöm átesett rajta, zömmel 40-es, 50-es korosztály. Van, aki tüdőgyulladást kapott, más nem, csak sokat volt lázas, egyikük elvesztette a szaglását és az ízérzékelését.

Ez egy ismeretlen vírus, senki nem tudja megmondani, hogy reagál a szervezete, maradandó-e a károsodás – magyarázta.

Madrid lefertőzte a tengerpartot

– Nem megijedni kell Magyarországon, hanem felkészülni, átgondoltan cselekedni. Annál, ahogy a spanyolok csinálták, csak jobban lehet csinálni. Mikor rájöttek, hogy baj van, a madridiak elutaztak a tengerparti nyaralóikba, hogy majd ott kihúzzák, tehát Madrid lefertőzte az ország többi részét. (Magyarországon hasonló történt: a balatoni nyaralóikhoz utaztak tömegesen az emberek. – a szerk.) Úgy gondolom, ahol észlelnek egy gócpontot, azt azonnal le kellene zárni, beszüntetni az utazgatást. A tömegközlekedést itt a felére csökkentették, de mivel még sokan járnak dolgozni, ugyanannyi ember zsúfolódott össze kisebb helyre, tehát ugyancsak könnyebben fertőzték egymást. (Ez hazánkban is hasonlóan történik, például a busztársaság lecsökkentette a járatok számát. – a szerk.) Bő két hét telt el a nagy rendezvény óta, most betegszenek meg sokan. Madridban már csak vásárolni lehet menni, meg igazolással dolgozni, kutyát sétáltatni. A kirándulás, sétálás is veszélyes lehet, pontosabban abban az esetben, ha ezt csoportosan teszik. Bár már nincs választási lehetőség, mert mindet betiltották. A játszótér szintén gócpont, ezért minden parkot, játszóteret lezártak Madridban.

Semmit nem ér az iskolai szünet, ha a gyerekek egymás után megfogják az eszközöket, majd hazaviszik a vírust a szüleiknek, nagyszüleiknek.

Véleményem szerint az azonnali, drasztikus korlátozás a megoldás. Az apránként tett kis lépések tovább növelik a fertőzés terjedésének az esélyét – foglalta össze Gabriella.

Halottasház lett a jégpályából

– Nagyon rossz a helyzet Spanyolországban, nem voltak felkészülve a járványra. Rendkívül óvatosnak kellett volna lenni, mert szinte semmit nem tudunk a koronavírusról. Úgy tűnik, a dózis sem mindegy. Nemrég meghalt egy teljesen egészséges 37 éves rendőr és az 52 éves társa, akik ugyanazzal a járművel járőröztek. Vannak szuperhordozók, akik valamiért az átlagosnál jóval több embert le tudnak fertőzni. A halálesetek száma olyan gyorsan nő, hogy kénytelenek az 1800 négyzetméteres madridi jégpalotát halottas házként használni. A kongresszusi központban pedig Spanyolország legnagyobb koronavírus-központját alakították ki. A sajtóhír igaz, a nyugdíjas otthonokba ki sem megy már a mentő. Sok család azért, hogy hagyományos temetést tarthasson elintézi, hogy tüdőgyulladást írjanak a kórlapra. Maga a temetési szertartás viszont egy újabb gócpont, ahol egy hordozó lefertőzheti az egész társaságot, ahogy ez nemrég meg is történt. Mindenki sokkal óvatosabban él, csak akkor megy ki vásárolni, ha feltétlenül muszáj, maszk és kesztyű nélkül egy lépést sem teszünk. A kint használt holmikat nem hozzuk be a házba, cipőt, kabátot, nadrágot a teraszon rakunk le.

Amiből tanulhatunk Magyarországon

A spanyolok otthon vannak, náluk sem kell a gyerekeknek iskolába menni, Gabriella három gyermeke is otthon tanul. A munkahelyek és a megélhetés miatt kevésbé kell aggódniuk, Spanyolországban a karantén idejére az államtól jár munkanélküli segély, később pedig a munkáltató köteles visszavenni a dolgozót.

– Igaz, hogy nemzeti ünnep, de a legjobb ötlet volt, hogy lefújták Magyarországon a március 15-i rendezvényeket. Ha ezt nem lépik meg, már sokkal több fertőzött lenne. Nagyon fontos lenne betartani néhány dolgot. Jelöljenek ki egy kórházat, rendelőt, akiknél fennáll a fertőzés veszélye, csak oda kerüljenek, hogy ne találkozzon a vírusfertőzött a vakbélgyulladásossal. Nem szabad a látszatra menni.

Itt sem akarták az emberek felvenni a maszkot, a kesztyűt, pedig kell, mert lehet, hogy fertőzött vagy, csak nem tudsz róla.

Hiába mondják, hogy nem ér semmit a textilmaszk. Dehogynem. A hordozó nem lélegzi ki a többiekre, vagy a bolti árura a vírust. Dél-Koreában még otthon is hordták. Nagyon fontos lenne a külföldről érkezőknek karanténba menni, maszkot és kesztyűt hordani, ha valahol kialakult egy gócpont, a fertőzött részt lezárni. Vegyék nagyon komolyan és ne menjenek ki a nyugdíjasok, illetve most te is azzal tudod védeni, ha nem látogatod őket. Nagy szerencsétek van, hogy egy ekkora városban éltek, pontosan vissza lehet emlékezni, kivel találkoztál, hol jártál. Vásárhelyen és a hasonló méretű helyeken gyönyörűen meg lehet állítani a vírusfertőzést.

A teljes, Skype-on készült interjút itt nézheti meg:

koronavírusKristó GabriellaMadrid