Évfolyamonként 50 diák tanulhat majd a vásárhelyi honvéd középiskolában 2024-től

Májusban jelentették be, hogy új középiskolája lesz Hódmezővásárhelynek, ahol katonai képzést kapnak majd a tanulók. Az intézmény helyszínét is kijelölték már, mégpedig az Ady Endre utcában. Hol tart a projekt – erről is kérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot.

Az egykori Démász-székház helyére álmodták meg a katonaiskolát a tárcánál. A bejelentést követően az is kiderült, hogy 2030-ig 8-10 honvéd középiskola és kollégium, illetve honvéd kollégium kezdi meg működését Magyarországon.

A szaktárca utóbb közölte, a jelenleg meglévő és a jövőben tervezett intézmények nem katonaiskolák, hanem olyan, a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában lévő köznevelési és szakképző intézmények, amelyek pedagógiai programjában, házirendjében a honvédelmi neveléshez kapcsolódó plusz nevelési és oktatási feladatok is helyet kapnak.

A minisztérium leszögezte: a diákok nem részesülnek katonai kiképzésben, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező számukra a katonai pályaválasztás. Ugyanakkor az ilyen intézményekben végzett diákok nagyon fontos és minőségi utánpótlásává válhatnak a Magyar Honvédség tiszt- és altisztképzésének.

Mivel a vásárhelyit úgy emlegették, mint az első honvéd középiskolát, rákérdeztünk a minisztériumnál, hol tart a projekt előkészítése. Lapunknak küldött válaszukban azt írták, a Hódmezővásárhelyen létesülő új honvéd középiskola és kollégium tervezési szakasza még nem zárult le, a tervpályázat kiírása folyamatban van. A kivitelezési munkák várhatóan 2022-ben kezdődhetnek el.

Arra is kíváncsiak voltunk, mennyi tanulóval, illetve kollégiumi férőhellyel terveznek. Érdeklődésünkre közölték: a honvéd középiskola és kollégium tervezett létszáma évfolyamonként 50 fő. A kollégium 270 főre van tervezve, mivel a szakképző osztályok esetében már 5 éves a képzés időtartama. A jelenlegi elképzelések szerint az oktatás 2024 szeptember 1-én indul Hódmezővásárhelyen.

Honvédelmi Minisztériumkatonai középiskola