Ételmentő szakácskönyvet készítenek a vásárhelyi Klímanócskák

A Szabadság téri óvoda Klímanócska csoportja ma délelőtt nagy munkába fogott, a gyerekek gyümölcsöket mostak, gyümölcslevet facsartak, almát szeleteltek és a különféle újrahasznosítható hulladékokat szelektálták, csatlakozva az Európai Hulladékcsökkentési Héthez.

Ha egy gyümölcs kicsit ütődött, akkor az még nem azt jelenti, hogy a szemétbe kell tenni, hiszen a nem sérült részei bátran fogyaszthatók. Ami nem, az sem szemét, hiszen komposztálva talajjavításra használható – többek közt ezt is tudták a Szabadság téri Óvoda Klímanócska csoportja tagjai, akik hétfőn délelőtt nagy munkában voltak.

Hogy pontosan tudják, mit lehet komposztba tenni, azt Szabó Gréta, az egyik Klímanócska fel is sorolta: – Kávézacc, tökhéj, tök, levelek, ágak, tojáshéj, de olyan nem kerülhet bele, mely mérgező az állatok számára – mondta.

Miután az ételhulladék mennyiségének mérséklése áll a hulladékcsökkentési hét fókuszában, ezért a Klímanócskák ezt a hetet ennek szánják. – Ennek már volt előzménye, hiszen összegyűjtöttük a Halloweenre faragott tököket a városban, a gyerekek pedig szentjánosbogarak fényénél gyümölcsöket gyűjtöttek. Ezeket dolgozzuk fel, megmutatjuk a gyerekeknek azt, hogy azok a gyümölcsök is értékesek, melyek esetleg megsérültek, hiszen ugyanúgy fogyaszthatóak, többrétűen felhasználhatók. Amely részek nem, azok pedig komposztálhatóak – mondta Bozókiné Szabó Ildikó.

A Klímanócskák klímatudatosságra nevelő és népszerűsítő programjának szakmai vezetője, mesterpedagógus hozzátette: a programsorozatba nagyon aktívan bevonták a szülőket, akik nem csak a komposztálható dolgokat viszik be az oviba, s ismétlik át odahaza a gyerekekkel a komposztálás szabályait, de ételt készítenek az ételmaradékok felhasználásával, s ezekből a receptekből szakácskönyvet állítanak össze az óvodában.

A programsorozat Komposzt Kata és Ét Elek kalandjai címmel zajlik, a legkisebbek a hulladékfajtákat tanulják meg, a héten érkezik a Grimm-Busz Színház, de a programba bekapcsolódik az idősebb generáció is. Szó esik a tudatos vásárlásról és a képbe kerül az egészséges életmód is. Mégpedig úgy, hogy a gyerekek aktívan részt vesznek mindebben.

Ahogy tették ezt ma is, amikor megmosták és eldarabolták a gyümölcsöket, melyek egyik részéből szülői segédlettel majd befőtt lesz, míg a másik részét helyben dolgozták fel egy gyümölcsfacsaró segítségével.

Az ehetetlen részek pedig végül az óvoda udvarán lévő komposztálóba kerülnek. A program nem csak a gyerekeket okosítja fel, de a város óvónői is megismerhetik a komposztálás lehetőségeit a saját óvodáikban.

Bozókiné Szabó IldikóHódmezővásárhelyhulladékKlímanócskákSzabadság téri óvodaVásárhelyvásárhelyi hírek