Észak-Korea ürülékkel és csikkekkel, a déliek K-pop számokkal indítottak támadást

Dél-Korea pénteken bejelentette, hogy újrakezdte az Észak-Koreába irányuló hangosbeszélős propagandaadásokat, hogy ezzel torolja meg Észak-Korea legutóbbi, szemetet – többek közt állatürüléket, cigarettacsikket – szállító ballonjait. A déliek szerint ez a hidegháborús stílusú taktika újraindítása, amely csak ellenségeskedést szül.

A dél-koreaiak csütörtök estétől péntek reggelig használták legutóbb a frontvonali hangszórókat Phenjan-ellenes adások sugárzására, ám a közlemény szerint a dél-koreai haderő pénteken ismét bekapcsolta azokat, mert megtudták, hogy Észak-Korea újabb léggömbös „támadásra” készül. Ezek az első ilyen jellegű hangosítós adások voltak az elmúlt 40 napban.

Azt, hogy a déliek hadserege pontosan mit sugárzott a hangosbeszélőkön, nem ismert, de a múlt hónapi adások állítólag K-pop dalokat, időjárás-előrejelzéseket és híreket tartalmaztak a legnagyobb dél-koreai cégről, a Samsungról, illetve az északi rakétaprogrammal kapcsolatban is fogalmaztak meg kritikákat.

A dél-koreai hadsereg korábban azt mondta, hogy Észak-Korea csütörtök délutáni kilövése volt a nyolcadik ellenük irányuló ballonos hadjárat május vége óta. Pénteken délelőtt körülbelül kétszáz északi léggömböt találtak Dél-Korea területén, ezek többnyire papírhulladékot szállítottak. A korábbi ballonok ruhadarabokat, cigarettacsikkeket, egyéb hulladékot, de még trágyát is tartalmaztak. Észak-Korea szerint a déli aktivisták korábban politikai röpcédulákat küldtek saját léggömbjeiken, az északról küldött ballonok már csak válaszlépést jelentettek.

A most elindított dél-koreai adások erős választ válthatnak ki Észak-Koreából a cikk szerint, mert rendkívül érzékenyek a politikai rendszerük aláásására irányuló minden külső kísérletre. Dél-Korea tisztviselői szerint 2015-ben, amikor 11 év után először újraindították a hangszórós adást, Észak-Korea tüzérséggel lőtt át a határon, amely arra késztette őket, hogy viszonozzák a tüzet. Áldozatokról akkor nem érkezett jelentés.

ballonDél-KoreaÉszak-KoreahadsereghulladékK-pop