Esküt tettek a vásárhelyi Lynx harcjármű első honvédei

Pénteken a debreceni Kölcsey Központban tartották az Egységes Alapkiképzési Program, valamint az Önkéntes Katonai Szolgálat keretében szeptemberben bevonult állomány ünnepélyes katonai eskütételét.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról beszélt, ez egy különleges eskütétel, hiszen egyszerre köszöntheti a Lynx elnevezésű high-tech harcjárművekre kiemelt képzésben részesült katonákkal az Egységes Alapkiképzési Programban és az Önkéntes Katonai Szolgálat keretében a honvédelem ügyéhez csatlakozott fiatalokat is – összesen 400 újoncot.

A miniszter elmondta, az elmúlt évek bebizonyították, hogy stabilnak hitt világunk békéje és biztonsága kiszámíthatatlanná vált, de Magyarország és a Magyar Honvédség nem fél a változástól, szilárd alapokra – az istenre, a hazára és a családra – helyezte értékeit.

Az „Embert a vasra” kampány hívó szavára csatlakozó, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagjává váló honvédekre nézve elmondta, hogy ők azok, akik a XXI. századi technikát használó dandár részeként a haderő építőköveként képzelik el a jövőjüket, a valóban high-tech Lynx harcjárművel.

A honvédek megtanulták a katonai érintkezés szabályait, elsajátították a csapatmunka jelentőségét és szert tettek a közösségi gondolkodás alapelveire.

Mint arról korábban beszámoltunk, a harcjármű alakulatába bruttó 735 ezer forintos kezdő alapfizetéssel várták a jelentkezőket, 8 általános iskolai végzettséggel, 18 és 30 év közöttieket.

eskütételKinizsi Pál 30. Páncélozott GyalogdandárlynxMagyar HonvédségSzalay-Bobrovniczky Kristóf