Érthetetlen, miért 141 ezer ember kiszolgálására akarta bővíteni az állam a vásárhelyi szennyvíztisztítót

Miközben folyamatosan csökken Hódmezővásárhely lélekszáma, az állam által vezényelt közbeszerzésen 141 ezer lakosra méretezett új tisztítómű építésére kerestek kivitelezőt.

Lapunk számolt be először arról, hogy a Lázár János vezette minisztérium hivatalosan is elkaszálta a vásárhelyi szennyvíztisztító modernizációját célzó projektet.

A meghiúsult fejlesztés a Telex érdeklődését is felkeltette. A lap annak is utánajárt, mi vezethetett ahhoz, hogy amit 2020-ban még 4 milliárd 783 millió forintért vállalt volna el a versenyeztetés során legkedvezőbb ajánlatot leadó cég, a 2022-es tenderen miért ugrott az ár több mint 16 milliárd forintra.

A Telex cikkében leszögezték: „fontos, hogy a 2020-as pályázat idején még a hódmezővásárhelyi önkormányzat volt az ajánlatkérő, azután az állam magához vonta a közbeszerzést, és a kormányzati szakértők állapították meg az újabb követelményeket, amelyek szintje növekedett. Így például 2020-ban még csak nyitott iszaptárolót terveztek, de 2022-ben már fedett, zárt iszaptároló megépítése volt az elvárás, ami persze sokkal drágább egy összesen 15 ezer négyzetméteres tárolórendszer esetében.

Talán furcsább kérdés, hogy hány ember szennyvizének a kezelésére kellett volna alkalmassá tenni a korszerűsítése során a telepet. A 2022-es állami pályáztatás dokumentációja szerint 141 ezer embert kiszolgáló létesítményt akartak kiépíttetni. Ezzel szemben Hódmezővásárhely lakossága 42 ezer fő. Márki-Zay Péter a portál kérdésére azt mondta, fogalma sincsen arról, ugyan miért kellene nekik egy 141 ezer főt kiszolgáló szennyvíztelep.

A polgármester szerint az önkormányzatnál nem tervezik újabb utcák bekötését a városi csatornahálózatba, nincs ilyen igény. A lélekszám évek óta csökken, így a vízfogyasztás is, egyelőre az ipar sem igényel többet, és a környékbeli kisebb településeknek van saját szennyvíztisztítója.”

Építési és Közlekedési MinisztériumfejlesztésLázár JánosMárki-Zay Péterszennyvíztisztító