Értékteremtés Ipar + Művészet -a kiállítás az évtizedes összhang ünnepe is (Képgalériával)

A mai napon nyílt meg az önkormányzat és a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány szervezésében az Értékteremtés Ipar + Művészet című kiállítás, amelyen a Városi Kerámia Gyűjtemény anyagából állítottak ki válogatást a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumokon és a Művésztelepen készült alkotásokból. A vendégeket köszöntő Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas magyar keramikus, érdemes művész elmondta, a kiállítás anyaga megjárta, igen nagy sikerrel, Komáromot, Losoncot, Wroclawot mielőtt most Hódmezővásárhelyre érkezett.

A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és Művésztelep működésének 23 éve alatt több mint 400 művész,17 országból, 1850 mű készült, az alkotások közül szakértőkből álló zsűri választotta ki a Városi Kerámia Gyűjtemény számára. A Gyűjteményt a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány őrzi és kezeli.

A művek különlegesek, a vásárhelyi kerámia és porcelángyárak anyagaiból, technikai, technológiai segítségével és a meghívott kiváló professzionális művészek talentumából jöttek létre.

Ez a kiállítás most megelőzi a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot, amely szeptemberben indul. Ezzel kapcsolatban Pannonhalmi Zsuzsa elmondta, hogy örül annak, hogy ez egy 24 éves sikertörténet az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.-vel, illetve annak elődeivel. Mindig is elismerést, jószándékot tapasztalt a város és Porcelángyár részéről, ezért mondott köszönetet.

Dr, Kis Andrea alpolgármester a város nevében köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, a szimpózium és Pannonhalmi Zsuzsáék munkássága emblematikus jelentőséggel bír a város életében, és a város igyekszik lehetőségeikhez mérten támogatni őket, hogy ezt az örökséget a gyermekeknek és az unokáknak is tovább lehessen adni.

Frankó Gábor, Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy Vásárhelyen mindig is nagy hagyománya volt a fazekasságnak a kezdetekben, és már erre is külön iparág épült.

Mindemellett azonban az ipar és a művészet már a Majolikagyár 1912-es megalapításakor is kéz a kézben járt a városban, hiszen már ekkor létezett művésztelep. Nem volt ez másként a Porcelángyár megalakulásakor, majd később a privatizálás után sem. A gyárban egy tömegigényt elégítenek ki, körülhatárolt formákkal, a művészet ezzel szemben szabadságot ad, formák és színválasztás tekintetében egyaránt. A Nemzetközi Kerámia Központ is egy ilyen integráló hely, nyitott és inspiráló. Ugyanez elmondható, tette hozzá, a közös munkájukra, amelynek ő is reméli a gyümölcsöző folytatását.

A kiállítás a szimpózium előtt augusztus végéig tekinthető meg a Nemzetközi Kerámia Központban.

Tekintsék meg a kiállítás megnyitóján készített képgalériánkat:

Dr. Kis AndreaFrankó GáborkerámiaPannonhalmi Zsuzsaszimpózium