Erősebb és biztonságosabb lett a Holt-Tisza fölötti pallósor

Tavaly év végén kezdődött, s már be is fejeződött a mártélyi természetvédelmi tanösvény annak idején, a Norvég alap támogatásából készült pallósora felújítása. Az odavezető út még nem járható, de a vízállás csökkenése után ismét át lehet majd menni a víz felett.

– Tizenhét év után a pallók megcsúsztak, megdőltek, s a víz is „visszafoglalta” a faanyag egy részét, úgyhogy a város most saját költségén újíttatta fel a tanösvény fő attrakciójának számító pallósorát– árulta el Márki-Zay Péter polgármester a helyszínen.

– Tavaly decemberben megkötöttük a szerződést, a pallósor már elkészült és ugyanaz a kivitelező újította fel, aki annak idején megépítette. De most kimaradt a korábban közbeékelődött vállalkozás. A tájékoztató táblák és a kilátók pedig május elejére fognak megújulni – mondta.

A mártélyi természetvédelmi tanösvényt a fenti – 50 millióba kerülő – munkálatok befejezése után teljes egészében lehet majd használni. Ha azonban a vízszint lecsökken, máris száraz lábbal át lehet menni a meder felett, s meg lehet közben szemlélni a nádast, a vízinövényeket és az állatvilágot – mely leginkább a gyerekek számára jelent nagy élményt.

A pallósor egyébként a holtág elkeskenyedő, láposodó, mocsarasodó (Algyő felőli) végén, az élő Tiszával való összeköttetést jelentő zsilip közelében szeli át a vizet. Az új vörösfenyő palló tartós faanyag, s körülbelül kétszer olyan vastag, mint amiből korábban volt, így a korábbinál sokkal biztonságosabb is. A kisgyerekek kezét azonban érdemes mindvégig fogni – átkelés közben.

Márki-Zay PéterMártélypallósortanösvény