Erdős Péter festőművészre emlékeztek a könyvtárban

Eredetileg a festő, szobrászművész és tanár Erdős Péter részvételével kezdte szervezni kamarakiállítását az Art Pagony Művészeti Önképzőkör a Németh László Városi Könyvtárban, végül posztumusz tárlaton idézte fel emlékét Hézső Ferenc festőművész, Ormos Zsuzsanna művésztanár és id. Holler László festőművész pénteken este.

Cserjés Katalin, az Art Pagony Művészeti Önképzőkör vezetője meseképeknek nevezte Erdős Péter festményeit. – Talán mégsem tűnnek el nyomtalanul mondatai, ha már maga nem tudta azokat elmondani, Cserjés Katalin helyette megtette, idézve a művész saját, első önálló tárlata elé írt mondatait. „Dolgos emberek közt élek, úgy érzem őket kell megfestenem. Az alkotásaimat tekintem hivatásomnak” – írta.
Hézső Ferenc Munkácsy díjas festőművész felidézte, hogy 72 év kötötte össze őket.

Családtagok és barátok a posztumusz tárlaton

– Négy hónappal vagyok idősebb, de fájó módon kilépett az életből, már nem tudok vele beszélgetni az életről. A Bethlen gimnáziumban találkoztak össze, és kötöttek barátságot – mondta felvillantva Erdős Péter személyiségét, emberségét, személyes varázsát. – Péter egy orrhosszal mindig megelőzött, ő volt, aki 1961-ben először vett részt az Őszi Tárlaton, nekem csak a következő évben sikerült. A b. osztályban mi voltunk a belevaló fiúk. Péterrel – akit a mindenben helytálló felelősség jellemzett – rendkívül sokat jártuk biciklivel és a Tiszát a város határát hogy az így szerzett élményeket tükrözzük vissza alkotásainkban.

Érdeklődve hallgatta a közönség a visszaemlékezéseket
Érdeklődve hallgatta a közönség a visszaemlékezéseket


Ormos Zsuzsanna rendkívül sokoldalú művésznek nevezte Erdős Pétert, akit szobrászként mutatott be. Idősebb Holler László pedig felidézte pályatársa alakját a népes érdeklődőkből álló közönség előtt.

Erdős PéterHódmezővásárhelyKönyvtárposztumusztárlatvásárhelyi hírek