Érdekes lesz, hogyan dobják vissza a kormányhivatalok a költségvetési rendeleteket

Fogalma sincs a 3200 magyar önkormányzat egyik polgármesterének sem, hogy milyen objektív vagy szubjektív szempontok alapján, pontosan mikor és mennyi pénzre számíthat a kormányzattól az ígért rezsikompenzációként – írja a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, a 10 ezer fő feletti települések és a főváros esetében egyedi döntések születhetnek a rezsitámogatásról, az önkormányzatok által készített menedzsment terv alapján a miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely dönt.

Most a hvg.hu-nak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, a 32 ezer lakosú Gödöllő polgármestere úgy fogalmazott:

Magyarázata szerint jól hangzik ugyan, hogy az önkormányzatok között szétosztanak 144 milliárd forintot kompenzációra, de egyrészt fogalmuk sincs, hogy egyenként mennyit és milyen mérlegelés, számítás alapján, másrészt ez nem sokra elég. ,,A gáz és a villany ára a tízszeresére nőtt, a távfűtésnél pedig annak örülhetünk, hogy az energiahivatal valamilyen okból ott éppen érvényesítette a csökkenő piaci árat és így nem a 16-szorosa lesz az ár az eddiginek, hanem csak a nyolcszorosa” – mondta Gémesi.

Hozzátette, miközben a kormány az egyik kezével ad, a másikkal elvesz, hiszen növeli az önkormányzatok befizetési kötelezettségét is a központi költségvetésbe.

,,Szolidaritási adóként Gödöllő idén egymilliárd forintot köteles fizetni, míg tavaly ez csak 700 millió volt, a teljes önkormányzati szféránál pedig a pluszteher mintegy 100 milliárd forint lesz” – mondta Gémesi, aki szerint így

Úgy vélte, ,,papíron a számok sok mindent elbírnak, csak éppen számos önkormányzat mínuszos költségvetést kénytelen csinálni, pedig ilyet a törvény nem enged, de majd kíváncsi vagyok, mivel dobják vissza tömegével a kormányhivatalok a költségvetési rendeleteket, hiszen a hiányt nem lehet betömni”.

Gémesi GyörgyGulyás GergelyMagyar Önkormányzatok Szövetségeönkormányzatokrezsi