Épületfelújítást ünnepeltek a Újvárosi Olvasókörben

18 millió 600 ezer forintot költöttek a Visszhang utcai olvasókör épületére, mely nagyterme is teljesen megújult. Hétfőn este ezt ünnepelték meg.

Olyan remek hangulatot teremtett hétfőn este a Róna banda, hogy az olvasóköri épület belső felújítását ünneplő köri tagok a közös vacsora elfogyasztása után (és részben előtte) maguk is táncra perdültek. Tették ezt azután, hogy szinte mindent megtudtak a felújításról és a tervekről a vacsorát megelőző műsor előtt, melyben néptáncos párok kápráztattak el mindenkit.

– Nagyon sokat jelent ez a felújítás, főleg, ha tudjuk, hogy nézett ki előtte az épület, mely már nem volt méltó arra, hogy azt használjuk – mondta Varga Sándor. Az 1870-ben alakult, jelenleg 160-as tagsággal rendelkező Újvárosi Olvasókör elnöke hozzátette: a Visszhang utcai épületet nem csak olvasóköri, városi, de magánrendezvényekre is igénybe veszik, azaz az újvárosiak közösségét szolgálja.

– A 168 millió forint igencsak jelentős összeg, mely zöme uniós forrásból származik, de az önkormányzat is 35 millió forintot tett hozzá – utalt az elnyert összeg nagyságára és a város saját erejére az ünnepségen részt vett Márki-Zay Péter polgármester. A pénzt három olvasóköri épület felújítására és egy kishomoki közösségi ház építésére fordítják.

– Hódmezővásárhely egészen sajátos múltra tekinthet vissza az olvasókörök szempontjából, szinte úgy, mintha kis falvak, városok lettek volna a városrészek, mindegyiknek megvolt a saját központja, kulturális élete. Itt is volt bolt, templom, iskola gyógyszertár, mintha Újváros önálló település lett volna. Ennek a közösségnek a lelke a Visszhang utcai Olvasókör. Ugyanez jellemezte a többi városrészt, de hiányozott az új-kishomoki részből. Ott újra kell építeni egy játszóteret, ovifocipályát, parkot és egy új kvázi olvasókört – tette hozzá a polgármester.

Az Újvárosi Olvasókör épületét egyébként 1990 óta folyamatosan modernizálták, s a belső felújítása most fejeződött be. Ide nem csak az időseket, de a fiatalokat is igyekeznek becsábítani.

– Nyáron például kétszer is rendeztünk gyermekfelügyeletet – tudtuk meg Horváth Tibor olvasóköri alelnöktől, aki szerint a gyerekeket csak programokkal lehet bevonzani, ezért is szerveznek rendszeresen gyermekklubokat.

Gyutay Katalin, a városrész települési képviselője szerit jó helyre került az a 3 millió forint, melyet a képviselői alapjából ajánlott fel a körnek, mely valamennyi nótaestjén maga is ott van. Azt mondta, hogy jövőre is szeretné anyagilag is támogatni a kört.

Nem csak a nagytermet modernizálták 15 millió 186 ezer 901 forintból, illetve Gyutai Katalin települési képviselő 3,5 milliós képviselői támogatásából, illetve a tagok munkájával összesen a 18 millió 577 ezer 585 forintból, de kicserélték az elektromos hálózatot, az akadálymentesítés érdekében (a kerekesszékkel és babakocsival is használható) emelőt, azaz LIFT-BOY-t szereltek az udvari lépcsőkhöz, új párkányokat, könyöklőket építettek be, megjavították a tetőt, akadálymentes vécét építettek pelenkázóval. De a két még régi udvari ablakot is korszerűre cserélték.

Tették ezt annak köszönhetően, hogy az Európai Uniós forrásokat felhasználó TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2021-00817 pályázaton a város új közösségi ház építésére és az olvasókörök felújítására összesen 135 millió 900 ezer forintot nyert, s mindehhez 35 millió forintot hozzá is tett.

A támogatásból épül az kishomoki közösségi ház, s újul meg az újvárosi mellett a csúcsi és a tarjáni olvasóköri épület is.

Márki-Zay PéterGyutai KatalinOlvasókörÚjvárosvisszhang utca