Épül még két istálló Mezőhegyesen 3,3 milliárdért

Miközben rengeteg beruházást elhalasztott a kormány, a Lázár János által vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak ajándékozott tangazdaság tovább fejlődik. Most épp két új istállót építenek vemhes tehenek és növendék állatok részére nettó 3,3 milliárd forintért – számolt be róla az Átlátszó.

A Ménesbirtok 2023. január elején írt ki közbeszerzést a területén fekvő 81-es majorban építendő istállók kivitelezésére. Április végén pedig elkezdték keresni a beruházás mérnöki és műszaki ellenőri feladatainak ellátására is a megfelelő jelentkezőt.

A két tender eredménye néhány napja jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben: a mérnöki feladatokat négy pályázó közül az MHV-Cosinus Mérnöki Kft. fogja elvégezni közel 38 millió forintért, az eredetileg 2,9 milliárd forintosra becsült kivitelezést pedig hat jelentkező közül nettó 3,3 milliárd forintos ajánlattal a mórahalmi A-Mezőgép Kft. nyerte el – vette észre az oknyomozó portál.

Mezőhegyesen először el kell bontania hat darab istállót a körülöttük lévő utakkal, jászlakkal, karámterekkel, majd két vadonatúj épületet felhúzni a szarvasmarhák részére. Lesz napelem-rendszer és silófermentáló, sőt, még vízágyakkal is kényeztetik a teheneket. A beruházás 1,2 milliárd forint EU-s támogatást kapott, amit a Ménesbirtok még állami cégként nyert el.

A Ménesbirtok milliárdokért kap négycsillagos szállodaépületet, egymilliárdból újult meg a kocsiszín és a versenyistálló, 2020-ban szintén modernizálták a szarvasmarha telepet 2,6 milliárd forintból.

istállóközbeszerzésLázár JánosMezőhegyesNemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.