A régi helyén épül fel az új mindszenti víztorony

A kivitelezők azt ígérik, ma már állni is fog az a három elemből összeszerelt acélszerkezetű víztorony, mely életveszélyessé vált elődjét még tavaly októberben robbantották fel.

Százak nézték tavaly október 10-én dél körül, hogy felrobbantották a kisváros szimbólumává vált, 50 éves, vasbeton szerkezetű régi víztornyot, melyben a betonacél korrodálódott, ezért nem lehetett felújítani. A robbantás és az új építése 140 millió forintba kerül az ivóvízminőség-javító program konzorciuma számára.

Az építményt egyébként az A-Híd Zrt. egyik alvállalkozója, a Detex Kft. szakemberei robbantották fel pár perccel délelőtt fél 12 után. Előtte teljesen lezárták a víztorony környékét, a védőtávolságon belül senki sem tartózkodhatott, s a szegvári úton is teljes útzár lépett érvénybe. A robbantással megvárták a menetrendszerű vonatot is, majd miután az tovább haladt, az állomásépületet is kiürítették.

A helybéliek közül akadtak, akik annyira kíváncsiak volta, hogy daruskocsi kosarából nézték végig a műveletet, többen pedig távcsövön át a figyelték, ahogy a régi víztorony éppen oda rogy le, ahová azt Horváth László, a robbantást végző Detex Kft. ügyvezetője és munkatársai eltervezték. A céget egyébként tavaly májusban keresték meg azzal, hogy szeretnék felrobbantania víztornyot, mely ledöntéséhez több, mint 35 kiló lengyel gyártmányú dinamitot szereltek fel a három lábára, s ezeket több, mint 500 gyutaccsal robbantottak fel.

A tornyot egyébként viszonylag gyorsan és környezetbarát módon darabolták szét, majd szállították el. A helyére építik most az újat – az ivóvízminőség-javító program egyik elemeként.

A régi víztorony egyébként már évek óta nem látta el eredeti funkcióit, a helybéli otthonokba a víz a kutakból nyomásfokozó szivattyú segítségével jut el. Ez azonban egy nagyobb tűznél nem tudott elegendő vizet biztosítani.

A mindszenti önkormányzat Facebook-oldalán fotókkal számolt be az építkezés megkezdéséről.

építésMindszentrobbantásvíztorony