Építkezések: mostantól az önkormányzat helyett a kormány dönthet uniós forrásból megvalósuló beruházások esetén is

Legalábbis olyan esetekben, amelynek az előkészítése és/vagy megvalósítása legalább ötven százalékban európai uniós forrásból történik. Az Országgyűlés 133 igen, 38 nem szavazattal és 13 tartózkodás mellett szerdán ismét elfogadta az állami építési beruházásról szóló törvényt, amelyet egyszer már megszavaztak, ám akkor Novák Katalin azt visszaküldte, mert akkor szerinte problémás volt, hogy a törvény felhatalmazza a minisztert, hogy rendeletben felülírhassa a rá vonatkozó sarkalatos törvényt. A most elfogadott tervezet is sok

Az elfogadott tervezet szerint állami építési beruházásnak fog minősülni minden olyan beruházás, amelynek az előkészítése és/vagy megvalósítása legalább ötven százalékban központi költségvetési vagy európai uniós forrásból történik. Tehát a mostaninál jóval több, korábban esetleg önkormányzati beruházás fog államinak minősülni.

Sokan félnek, hogy ez újabb szög az önkormányzatiság ,,koporsójában”, és jelentősen megnő az állam szerepe egy-egy beruházás megvalósulása vagy meg nem valósulásában. A jogszabály most annyiban módosul, hogy erről nem a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium, hanem a kormány dönthetne.

Ezen felül a tervezet szerint:

  • Ha európai uniós forrásból finanszírozott projekt keretében állami építési beruházás valósul meg, az építési minisztériumot konzorciumi szerződés útján konzorciumi tagként a projektbe be kell vonni.
  • A projektben szereplő állami építési beruházás előkészítéséért és megvalósításáért a miniszter felel.
  • Az adott állami építési beruházás koordinálása és hatékony megvalósítása érdekében az építési minisztérium projektszervezetet hoz létre.
  • Az állami építési beruházás építtetőjét – annak beleegyezésével – az építési miniszter egy nyilatkozatában jelöli ki. Ha az építési miniszter építtetőt nem jelölt ki, akkor az építtető – e törvény eltérő rendelkezése hiányában – maga az építési minisztérium. Ha az önkormányzat többségében európai uniós támogatásból tervezett beruházása kapcsán az építési minisztérium arról nyilatkozik, hogy az adott állami építési beruházás építtetőjeként el kíván járni, az állami építési beruházást a minisztérium valósítja meg az önkormányzattal konzorciumban.
  • Az állami építési beruházás lebonyolítója csak az építési minisztériummal munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló vagy – a Kormány egyedi döntése alapján – 100%-os állami tulajdonú gazdasági társasággal munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy lehet.

Vitézy Dávid arról is írt, hogy európai uniós forrásból a jövőben megvalósuló városi, települési szintű beruházások teljes körű irányítása és végrehajtása is állami monopóliummá válna és csak politikai alkuk révén, a mindenkori miniszter jóindulatából kaphatja vissza egy város megválasztott vezetése a saját fejlesztési feladatainak irányítását, menedzsmentjét.

A borítókép illusztráció

beruházási törvényépítési beruházásÉpítési és Közlekedési Minisztérium