Eperkét nevezik Vásárhelyről a Magyarország Cukormentes Tortája Versenyre

A glutén- és cukormentes, nyárias, eperízű tortával indul az Ország Tortája Versenyen a vásárhelyi Benczúr Sándor cukrászmester és a finomságot díszítő és részben (ízben) kitaláló Horváth Zsófia cukrásztanuló.

A tortának az eper és a tejföl a főbb jellemzői. Benczúr Sándor cukrászmester egyébként ugyanezen a versenyen (melyen nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelni) tavaly egy levendulás tortával vett részt, s jutott el a döntőbe. Ezt a családi cukrászdájában a vevők is megkóstolhatták. A mostani torta receptjét a nevezéssel együtt kellett elküldeniük a zsűrinek.

Az idei tizenkilenc nevező közül a vásárhelyi is bekerült a hatos döntőbe, melyen Eperkét, azaz a tortafinomságot a verseny júniusi fordulóján a zsűri szeme láttára kell elkészíteniük.

– A tortánk több rétegből áll, az alapja egy mandulás piskóta, arra rátöltöttünk egy tejfölös mousse-t, azon egy újabb piskótaréteg található, majd következik az epermousse, az eperzselé, mindennek a tetejére kerül zárórétegként a tejfölös mousse a morzsával – sorolta Benczúr Sándor a meglehetősen látványos Eperke torta rétegeit, amelynek különlegessége, hogy glutén- és cukormentes.

– Az utóbbi években folyamatosan fehér csokoládéval ízesítették a tortákat, mi ügyelni szerettünk volna arra, hogy egy igazi, nyárias, könnyed tortát kapjunk, ezért összesen 7 gramm fehér csokoládét tartalmaz csak, ezért az ízében inkább a tejföl, az eper dominál. Ha nyáron fogyasztjuk, üde, frissítő édességet kapunk, melynek tetején a morzsa biztosítja télen is a kellemes meleg hatását – tette hozzá.

A torta ízét is részben kitaláló, de az Eperke torta küllemét díszítő Horváth Zsófia cukrásztanulótól megtudtuk: azt tartotta leginkább szem előtt, hogy a külső díszítés passzoljon a torta ízéhez.

– Igyekeztem, hogy esztétikus, nyárias kinézete legyen, hiszen augusztus 20-án kerül a nagyközönség elé. Szeretek kreatívkodni, díszíteni – árulta el.

Benczúr SándoreperkeMagyarország Cukormentes Tortájatorta