EP-képviselő és Karácsony Gergely is korteskedett Márki-Zay mellett

Helyi politikusok mellett Daniel Freund, az Európai Parlamentben a Zöldek/Európai Szabad Szövetségének tagja, valamint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd társelnöke is felszólalt Márki-Zay Péter makói választási fórumán hétfőn.

Mucsi Tamás, makói dk-s képviselő azt emelte ki, olyanok is vannak a rendezvényen, akik nem szoktak ilyenekre járni, ez is azt bizonyítja, hogy sokan vannak a változást akarók. Beszélt arról is, kormányváltás után visszakerül a szülészet Makóra; valamint hogy mindenki még három embert győzzön meg, hogy menjen el szavazni. Emlékeztetett arra, elemzések szerint a falvakat Lázár János nyerheti, Hódmezővásárhelyt Márki-Zay Péter, így a mandátum sorsa Makón dől el.

Mucsi Tamás (Fotó: Bottyán Róbert)

Molnár László, az MSZP helyi elnöke felidézte: az 1990-es önkormányzati alakuló ülésen mindenki hitet tett amellett, hogy mindenki képviselője lesz. Ez a korábbi, szocialista dr. Buzás Péter polgármestersége alatt is működött, minden képviselőt meghallgattak, a fideszes vezetés óta azonban leszavazzák az ellenzékiek javaslatait. Szóba hozta azt is, a makói fürdő építését annak idején még akadályozta a helyi Fidesz, állt az építkezés. Molnárt sokan ismerik úgy is, mint aki decemberben Mikulásnak öltözve látogatja meg a gyermekeket. Elárulta: amikor Farkas Éva lett a város polgármestere, nem mehetett a városi óvodákba, mert ő volt a ,,kommunista Mikulás.”

Molnár László (Fotó: Bottyán Róbert)

Zeitler Ádám, a Jobbik helyi képviselője visszaemlékezett arra, hogy Makó egykoron vármegyei székhely volt erős önkormányzatisággal, sok önálló döntéssel, amit az elmúlt 12 évben elvettek. Ezek közé sorolta a kórházat, amit Országos Kórházi Főigazgatóság tart fent, vásárhelyi vezetéssel; az iskolák a tankerülethez kerültek; a vízmű székhelye Békéscsabán van. Rátért arra is, 2014-ben és 2018-ban a Jobbiknak önálló jelöltje volt dr. Kiss Attila személyében, ő volt a kampányfőnöke. Négy éve nem volt összefogás, mára azonban felismerték a pártok vezetői ennek fontosságát. Kifejtette: ha legutóbb azzal érveltek Lázár János mellett, hogy miniszter és komoly befolyása van, akkor Márki-Zay Péternek a körzet képviselőjeként miniszterelnökként még nagyobb ráhatása lenne a térségre.

Zeitler Ádám (Fotó: Bottyán Róbert)

Felszólalt Rója István, a Makói József Attila Gimnázium korábbi igazgatója, akit annak idején megaláztak egy makói testületi ülésen, négy éve pedig az MSZP-DK-Párbeszéd képviselőjelöltje volt. Kifejezte örömét az összefogásról és a pedagógusok megbecsüléséről beszélt.

Rója István (Fotó: Bottyán Róbert)

Gyurcsik Ádám, a Minden Fiatal Magyarországának elnöke úgy látja, a fiatalok rossz anyagi helyzetben vannak, bár Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia fényűző életet él. Most a politika dönti el, ki lehet sikeres, de a mozgalmuk egy olyan országot szeretne, ahol a teljesítmény számít.

Gyurcsik Ádám (Fotó: Bottyán Róbert)

Freund úgy értékelte az elmúlt időszakot, felépítettük nyugat és kelet kapcsolatát, de Orbán Viktor ezt rombolja Putyinnal való szoros kapcsolata miatt. Támadás alatt áll a sajtószabadság, a törvényhozás Magyarországon és közben milliárdokat lopnak el a magyaroktól és az unió lakosaitól. Meglátása szerint Orbán elszigeteli Magyarországot, egyedüliként nem csatlakozott az Ukrajnát támogató országok közé. Szerinte az Egységben Magyarországért szövetség győzelmével újra egységes lenne Európa.

Daniel Freund (Fotó: Bottyán Róbert)

Karácsony szerint az összefogás ereje legyőzhetetlen. Úgy véli, Orbán és Márki-Zay sem tökéletes, de utóbbi nem hiszi magáról azt és nem nyúl a közös kasszába, nem vezeti félre az embereket. Fontosnak nevezte a bizonytalan, vagy megtévesztett honfitáraink meggyőzését. 1848-ban, ’56 és ’89 után most újra alapvezető dolgokért kell küzdenünk, 30 évvel a rendszerváltás után – fejtette ki. Szerinte Orbán elkezdte a nemzetközi szövetségekből kitaszítani az országot a semlegességével, amiről március 15-én beszélt. Kijelentette, a vasárnapi választás arról szól, hogy gonosz, cinikus emberek helyett jó embereket küldjünk a parlamentbe. Hozzátette, ők azokat is képviselik, akik nem őket támogatják.

Karácsony Gergely (Fotó: Bottyán Róbert)

Márki-Zay azzal kezdte beszédét: reméli nem úgy lesznek a fiatalok Európában, ha külföldre menne, ha nem az ország marad itt. ’56-ban tankokkal szálltak szembe az emberek egyenlőtlen feltételekkel, ma is hasonló a helyzet, de most valódi esély van a sikerre – fogalmazott. Az esélyekről szólva felsorolta: a sajtót felvásárolták kormányközeli szereplőkkel, az ellenzék nem kap elég óriásplakát-helyet, romos házakba vannak szavazók bejelentve tucatszámra. Egy szabad, demokratikus ország ezek nem fordulhatnának elő – közölte. Beszélt arról, csak szegényebb lett, amióta polgármester, de Hódmezővásárhely gazdagabb lett. Ugyanakkor fideszes elődje kétszer is eladósította a várost.

A program kapcsán elmondta, csatlakoznak az Európai Ügyészséghez és korrupció ellenes hivatalt indítanak. Ha rajta múlik, akkor az unokája Makón fog megszületni, azaz visszaállítják a szülészetet. Ezen kívül visszaadnák a kórházak és az iskolák fenntartását is az önkormányzatoknak. Továbbá szabad versenyt biztosítanak, akárcsak Vásárhelyen, a legjobb ajánlat nyer. Ezen kívül nem rúgják ki a fideszes dolgozókat sehonnan, ugyanis a szakértelem számít majd. Kifejtette, hogy ezek forrása a következők lesznek: nem költik a saját és uniós pénzeket felesleges projektre, így például fél méter magas kilátókra, ló-wellnesre; megszüntetik a korrupciót; az uniós pénzcsatornák pedig megnyílnak, hiszen amit a Fidesz-kormánynak nem adnak oda, azt egy új kormánynak igen.

Márki-Zay Péter (Fotó: Bottyán Róbert)

Fideszes ellenfeléről, Lázár Jánosról elmondta, korábban le akarta állítani a tram-train projektet, mert túl drágának találta, de végül rábízták és lett hivatalosan 90 milliárd forint a vége. A szerelvényekkel szinte minden nap műszaki probléma van, az ígéretek ellenére lassabb, mint az autó és járatsűrítés helyett ritkították. A mezőhegyesi ménesbirtok korábban nyereséges volt, Lázár alatt veszteséges lett. Lázár felesége pedig azzal támadja Márki-Zay, hogy a gyermekét veszi a szájára, holott ő csak Lázár egy régebbi megjegyzését idézi. A jelölt üzent a fideszes makóiaknak is: ők is jobban járnak vele, hiszen nem ő fogja megmondani, mit lehet építeni Makón,mennyit kell visszaosztani és nem ők diktálnak majd Hódmezővásárhelyről.

Végül szót ejtett arról, bárki lenne a helyében, ugyanúgy lejárató kampány zúdulna rá. Azt kell nézni, mi az ami összeköt és nem az, ami elválaszt.

Karácsony GergelyLakossági fórumMakóMárki-Zay PéterMucsi Tamásországgyűlési választásZeitler Ádám