Engedte vezetni kiskorú gyermekét – a vízelvezetőben kötöttek ki

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki tavaly nyáron két napon keresztül tanította vezetni akkor 12 éves gyermekét, írja közleményében a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

A 12 éves gyermek a vádlott apánál kapcsolattartáson járt, épp egy éve, 2020. augusztus 1-2-án, az egyik megyei faluban. Az első nap a vádlott megmutatta lányának, hogy hogyan lehet beindítani a ház udvarán álló személygépkocsit, a másik nap a vádlott megengedte, hogy gyermeke az utcán parkoló gépkocsit beindítsa, majd vezesse is. A vádlott a vezető melletti utasülésen foglalt helyet, amikor az elindulást követően egyre jobban felgyorsulva egy villanyoszlop elé kerültek. A kislány megijedt, azt kikerülni nem tudta, ekkor apja a kormányhoz nyúlt és még sikerült elkormányoznia az autót. Ezzel egy időben azonban a gyermek a fék helyett a gázpedálra lépett, míg a vádlott próbálta a kormányt félrehúzni. Az autóval végül az úttest túloldalán levő fának hajtottak és az út melletti vízelvezető árokban álltak meg.

A gépkocsit vezető gyermek biztonsági öve sem volt bekapcsolva, melynek következtében a fejét, valamint térdét beütve 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A járási ügyészség a vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettével, valamint járművezetés tiltott átengedése vétségével vádolja, bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog dönteni.

Csongrád-Csanád Megyei Főügyészségközlekedési balesetvádemelés