Engedett a kormány az orvoskamarának az egészségügyi törvénytervezetben – némileg

Legalábbis erre enged következtetni Pintér Sándor belügyminiszternek azon levele, amelyet a parlamenti pártoknak és a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) írt.

A felek november 17-én egyeztettek az egészségügyi törvény tervezett módosításáról. A Kamara Facebook oldalán Kincses Gyula elnök Pintér levelére azt írta, elég hatékonyak és eredményesek voltak, egyedül az összeférhetetlenségi szabályok nem enyhültek. A többi a MOK kompromisszumos javaslatok szellemében változik, írja a Telex.

megfogadták azt a javaslatot, hogy „békeidőben” az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat 12 hónap alatt csak 44 napra lehet kirendelni a korábban tervezett 100 nap helyett. Veszélyhelyzetben viszont ez nem érvényes.

Azt a javaslatot is befogadták, hogy csak az egyik szülő rendelhető be, ha 16 évesnél fiatalabb gyereke van két egészségügyi szolgálati jogviszonyban állónak.

A kormány viszont, írja a Telex, nem enged az összeférhetetlenségi szabályokban. Nem járult hozzá enyhítésükhöz és nem engedte annak életbe lépésüknek későbbi időpontra tolását sem.

Azt viszont elfogadta, hogy az egészségügyben dolgozóknak csak a veszélyhelyzet elmúlása után kell elkészíteni és átadni az új szerződéstervezeteket. Kincses Gyula véleménye szerint ezzel az aláírás határideje is kitolódik, körülbelül 2021 júniusára. A korábbi javaslat szerint 2020. december 31-ig kellett volna aláírni ezeket a szerződéseket. Az új bértábla viszont már 2021. január 1-jétől életbe lép.

egészségügyegészségügyi törvényMagyar Orvosi Kamara