Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a közgyűlés

A közgyűlés megtárgyalta a szükséges energiatakarékossági intézkedéseket, az energiaválsághoz kapcsolódó szükséges döntéseket. A Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhelyt több módosító javaslatot nyújtott be, amelynek egy részét a novemberi rendes közgyűlésen fogják tárgyalni. A takarékossági intézkedések által a polgármesteri hivatalból 4 köztisztviselőt és 2 dolgozót küldenek el.

Szabó János alpolgármester elmondta, hogy nem fűnyíróelv szerint jártak el, amikor a határozati javaslatokat készítették. Nem zárnak be egyből mindent, akad intézmény, amit november 1-től, mást csak december 31-el zárnának be, mert január 1-től lennének érvényesek a magasabb tarifák. Sokat segítenek az összeköltözések. Az önkormányzati cégektől 58 fő ment be a polgármesteri hivatalba. Ez egyben például dinamikusabb kommunikációt eredményezett, ez mindenképpen jó a rosszban.

A bezárások alól mentesültek az óvodák és a bölcsődék. De nem csökkentik le az egyes terek hőmérsékletét, mert Szabó János azt mondta, hogy a gyermekek a legfontosabbak. Nem zár be ezen kívül az ifjúsági klub, a BFMK szakkörei például ott lesznek, az igazgatási központ a Tornyaiban.

Embereket csak akkor küldenek el, ha a munkakörük innentől felesleges. Ha például télen nem, de tavasztól már ismét szükséges lenne a munkakörük, akkor nem küldik el, hogy később visszavegyék, nem lesz elbocsátás. Átirányíthatják a munkavállalókat, de akinek nem tudnak konkrét munkakört adni, annak is a keresete 50%-át adják.

Cseri Tamás, a Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhelyt képviselője az egész napirendi ponthoz módosító javaslatokat tett, és kérte ezeknek egy rendkívüli közgyűlésen történő tárgyalását. Ennek részei:

  • a városháza tornyának és a látványberuházásoknak az azonnali leállítása;
  • a nem kötelező önkormányzati feladatok felülvizsgálata, az erről való beszámolás. Ezt a következő rendes közgyűlésen, november 17-én tárgyalják;
  • az önkormányzati szerződések áttekintése, felülvizsgálata, ezen szerződések részeként a nélkülözhető megbízási díjak 20%-kal történő mérséklése;
  • a Vásárhelyi Médiacentrum költségeinek 50%-kal történő csökkentése. A jövő évi támogatás kérdése decemberben napirenden lesz, ezt a módosító indítványt nem fogadták el.
  • A városi programok, rendezvények, önkormányzati utazások felülvizsgálata. Ezt a kérdést is tárgyalják novemberben.
  • Az energiamegtérülések és energiahatékonyság bemutatása. Ezt a kérdést is novemberben tárgyalják

Krupiczer Ferenc képviselő arra tett javaslatot, hogy ne a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ legyen az igazgatási központ, mert a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban oktatási tevékenység is folyik. Miklós Péter főigazgató ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az intézményben gyakorló zeneiskola jelezte, hogy bezárás ellenére is tudnának készülni. Jelezte azt is, hogy később egy mérőegység segítségével, jelenleg légköbméter szerinti számolnak el. Hozzátette azt is, hogy óriási az elektromos áram felhasználása a BFMK-ban, a leállással akár 50 millió forintot is spórolhatnának. Ezen kívül a Tornyaiban van a dokumentáció, az infrastruktúra nagyobbik része, sokkal nagyobb költségbe kerülne annak az átköltöztetése. Krupiczer Ferenc szerint azonban a határozat tartalma törvénysértő, így a Tornyainak a Tankerülettel történő egyeztetését szeretné látni Miklós Pétertől. A főigazgató erre ígéretet tett.

A zsinagóga, hitéleti célból hetente egyszer kinyit, akár a fűtést is megoldják.

Lezárják a Németh László Városi Könyvtár és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtár emeletét is.

Krupiczer azt is javasolta szóban, hogy ne legyen akkora karácsonyi díszkivilágítás, vagy legalább csupán 18-22 óra között. Márki-Zay Péter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy 2022-ben lesz díszkivilágítás és jégpálya, hiszen december 31-ig még nem emelkednek drasztikusan az áramárak.

Benkő Zsolt képviselő azt hiányolta, hogy a mostani vita mintegy 300 millió forintról szól, miközben ennél 2 milliárd forinttal többet kellene megspórolni. Szerinte ezek enyhe intézkedések akkor, amikor az országban több városban nem mérlegelnek ennyit, a költségmegtakarítás miatt sokkal több mindent bezárnak. Fejes Péter szerint Benkő felvetése a város ,,nem működéséhez” vezetne, 2,3 milliárdot állami segítség nélkül nem lehet megspórolni.

Kis Andrea kijelentette, hogy számokat szeretne látni. A határozatok része volt, hogy a polgármesteri hivatal dolgozói létszámát 148-ról 142-re csökkentették. Így 4 fő köztisztviselőt és 2 főt a Munka törvénykönyve alapján dolgozót küldenének el. Ezt Kis Andrea nem támogatta.

A Hódfó Nonprofit Kft. székhelyén és két telephelyén is 4 napos munkahetet vezetnek be.

A Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda gyermek élménymedencéje szombaton és vasárnap, a szauna és jakuzzi pedig péntek-vasárnap között üzemel majd november 1. és 2023. március 31. között. Ezzel kapcsolatban a polgármester hozzátette, hogy Balla György miniszteri biztos jelezte már, hogy segítené a vásárhelyi uszodát, mint a honi sportéletben rendkívül fontos szerepet játszó intézményt. Ezzel kapcsolatban már beszélt Vladár Sándorral, a Magyar Úszó Szövetség elnökével.

A most elfogadott határozatok további fontos elemei:

  • A HMSZ Zrt. 2 telephelyéről 20 fő, a HVSZ Zrt. telephelyéről 36 fő költözött a polgármesteri hivatalba
  • A Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár emeletét lezárják, a gyermekkönyvtár az olvasóterembe költözik
  • A Vívócentrumban található ökölvívó egyesületek november 1-től 2023. március 31-ig a Hódtói Sport és Szabadidő Centrumban kapnak helyet
  • A BFMK december 20 és 2023. március 31. között tart zárva, de a Magyar Kutúra Napja miatt 2023. január 16-22 között nyitva lesz.
  • Az Alföldi Galéria december 5-e és 2023. március 31. között tart zárva.
  • November 1-jétől zárják le, valamint be az az Emlékpontot, a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyet, a zsinagóga, leszámítva a hitéleti alkalmakat,
  • valamint a mártélyi Bodnár Bertalan oktatóközpontot
  • A polgármesteri hivatal dolgozói létszámát 148-ról 142-re csökkentették. Így 4 fő köztisztviselőt és 2 főt a Munka törvénykönyve alapján dolgozót küldenek el.
Benkő ZsoltBFMKCseri TamásenergiahatékonyságenergiaválságFejes PéterGyarmati Dezső SportuszodaHódfóHódmezővásárhelyKis AndreaközgyűlésKrupiczer FerencMiklós PéterNémeth László Városi KönyvtárPósa Lajos GyermekkönyvtárSzabó JánosTornyai János Múzeum Könyvtár és Művelődési KözpontTörök Sándor Strandfürdőzsinagóga